4/11/14

Les primeres parts mai poden ser bones

"Hem llançat la primera meitat: ens ha mancat intensitat i actitud". "Cal jugar bé 90 minuts, si només ho fas bé durant 45 minuts és que has jugat malament". "Estic cabrejat perquè crec que aquest no és el camí, ens costa entrar en els partits i a la primera part no he que jugadors menys habituals hagin aprofitat la seva oportunitat". Són alguns dels titulars que ens va deixar diumenge la roda de premsa de Kiko Ramírez després del partit contra l'Olot (1-1). El tècnic tarragoní es va mostrar especialment crític amb l'actitud de l'equip durant la primera meitat, quan l'equip va encaixar el gol matiner dels garrotxins. Una història que s'ha anat repetint gairebé des de l'arribada de Ramírez a la banqueta de l'Hospi l'octubre de 2013. I és que sense anar més lluny, els riberencs són el segon pitjor equip del grup 3 de Segona Divisió B si només tenim en compte les primeres meitats: només han marxat al descans guanyant contra l'Alcoyano, amb 6 empats i 4 derrotes provisionals i tan sols dos gols marcats (vs Alcoyano i al camp de l'Ilicitano). Amb tot, la dinàmica no és nova per un equip que, lluny d'extremismes, també presentava el mateix patró el curs passat.

Les dades parlen per sí soles: el balanç de l'Hospi com a local des de l'arribada de Ramírez és més que positiu, amb tres úniques derrotes en 25 partits i fins a 17 victòries entre Lliga, eliminatòries d'ascens i Copa del Rei. Aquest és el balanç final, amb el xiulet de l'àrbitre, però el com aporta una visió que si no és preocupant si es presta a la reflexió. I és que d'aquests 25 partits l'Hospi només ha marxat al descans amb avantatge al marcador en cinc ocasions. Tres, a més, van ser encara al 2013 davant l'Espanyol B, l'Atlètic Balears i l'Olímpic de Xàtiva; en aquest 2014, l'Hospi només ha marxat amb victòria parcial al descans el passat mes de maig contra l'Ontinyent i fa dues setmanes davant l'Alcoyano. Contra tots dos rivals, a més, es repetia l'escena del gol obrellauna en la darrera acció del primer acte. En resum, les xifres d'aquests 24 partits a l'Estadi amb Kiko Ramírez diuen que l'Hospi ha marxat amb avantatge al marcador en cinc ocasions (i sempre ha acabat guanyant), ha marxat perdent en sis partits (i només va perdre davant Constància i Hércules) i ha marxat amb empat en 14 ocasions (amb 10 victòries finals, 3 empats i una sola derrota aquest curs contra el Nàstic).

La velocitat, la solidesa defensiva i el desgast són alguns dels trets característics de l'Hospi de Kiko Ramírez, tres factors que fins a cert punt condicionen el plantejament dels partits fins al punt de fer aquell treball fosc a la primera meitat i sentenciar el rival al segon temps. Va ser el patró de bona part dels partits de l'any passat a l'Estadi, però la manca d'encert de cara a porteria està sentenciant els riberencs a no repetir solvència aquest curs. Els tres gols d'Agustín Fernández i de Rubén Alcaraz, si bé demostren que homes d'altres línies també poden sumar en favor de l'equip quant a l'aspecte golejador, denoten un promig golejador més modest dels homes d'atac: David Haro ha marcat quatre gols a la Lliga (un de penal) i Nano, dos. Morgado, Rubén Carreras i Joel encara s'han d'estrenar, si bé l'ex de la Damm només ha estat titular a Guijuelo en partit de Copa i ha gaudit de tres estones a la Lliga. Sobre el camp, la sensació és que Nano acaba lluitant contra els rivals pel seu compte més del necessari i que l'entesa entre les línies té encara marge de millor, si bé com va destacar Ramírez la línia defensiva, juntament amb Alcaraz, mantenen perfectament el tipus.

Fins a quin punt és una qüestiò tècnica o actitudinal, aquesta situació, es podrà començar a veure diumenge a Reus. Les paraules de Kiko Ramírez han de comportar una reflexió interna en una plantilla que no acaba de trobar la regularitat tot i ser capaç de produir períodes de bon futbol. De fet, en els partits a domicili és on l'ADN de Ramírez s'ha notat més en l'equip, que ha competit en tots i cadascun dels desplaçaments en el darrer any més enllà del marcador. En aquest sentit, sembla clar que l'estil d'aquest Hospi afavoreix els riberencs en la seva condició de visitant més que no pas en la de local. I és que tot i no haver marxat al descans amb avantatge al marcador en cap dels cinc partits jugats a domicili a la Lliga (sí va fer-ho a la Copa a Guijuelo), lluny de l'Estadi l'equip només ha marxat perdent en cinc dels 24 partits que ha jugat com a visitant des de l'arribada de Kiko Ramírez (amb 6 victòries parcials i 13 empats).