Etiquetes

20/3/14

L'Estadi fa 15 anys

20 de març. Tal dia com avui, però fa 15 anys, s'inaugurava de manera oficial l'Estadi de Futbol de l'Hospitalet, l'actual casa del Centre d'Esports l'Hospitalet. Ho feia tot aprofitant un partit de Lliga al grup 3 de Segona Divisió davant el Gavà, que l'equip dirigit aleshores per Ramon Moya va guanyar per 2-0 gràcies als gols d'Óscar Ollés i Diego Martín al temps de descompte. 13 dies abans, l'Hospi havia disputat el seu darrer partit al vell Municipal, en un partit contra l'Ontinyent en què Óscar Ollés també va tenir l'honor de ser el darrer golejador del ja històric feu riberenc (com també ho van ser en el seu dia el camp de Torre Melina i, fins i tot, el camp de les Corts). Aquell 20 de març de 1999 es donava el tret de sortida a un llistat interminable de matinals, tardes i nits de futbol en riberenc, de futbol per no oblidar mai. Bon dia doncs, quan just fa 15 anys de la seva inauguració, per recordar algunes de les xifres que ens ha deixat aquesta dècada i mitja de futbol a l'Estadi de Futbol de l'Hospitalet.

325 partits oficials i 4 competicions
A l'Estadi, el Centre d'Esports l'Hospitalet hi ha disputat un total de 325 partits oficials des d'aquell 20 de març de 1999. Fins a quatre competicions oficials ha jugat l'Hospi a l'Estadi de Futbol de l'Hospitalet: Campionat de Lliga (Segona Divisió B i Tercera Divisió i promocions d'ascens a Segona B i Lliga Adelante), Copa del Rei, Copa RFEF i, tot i el peculiar reglament, Copa Catalunya. Els 325 partits es desglossen de la següent manera:

219 partits a Segona Divisió B (212 de Lliga regular i 7 de playoff d'ascens a la Lliga Adelante)
84 partits a Tercera Divisió (76 de Lliga regular i 8 de playoff d'ascens a Segona B)
12 partits de Copa del Rei
9 partits de Copa Catalunya
1 partit de Copa Federació

Curiosament diumenge contra Huracán, el Centre d'Esports l'Hospitalet va aconseguir la seva victòria número 199 a l'Estadi de Futbol de l'Hospitalet des de la seva inauguració. Els 325 partits deixen, en clau riberenca, un balanç doncs de 199 victòries (186 en Lliga i playoff, 9 en Copa del Rei, 4 en Copa Catalunya), 71 empats (66 en Lliga i playoff, 4 en Copa Catalunya i 1 en Copa del Rei) i 55 derrotes (51 en Lliga i playoff, 2 en Copa del Rei, 1 en Copa Catalunya i 1 en Copa RFEF).

Èxits
En aquests 15 anys, l'Hospi ha disputat un total de set promocions d'ascens a l'Estadi, tres per pujar a la Lliga Adelante i quatre per mirar d'ascendir a Segona Divisió B. En total, 15 partits amb un balanç de 9 victòries, 3 empats i 3 derrotes, les que hi van aconseguir el Getafe, el Levante B i l'Eibar, equips que van aconseguir l'ascens a costa dels 'Hospis' d'Escribano, Rubi i Álvarez. De fet, l'Hospi va viscut quatre ascensos aliens a l'Estadi: el del Levante B (2003-04), el del Rayo B (2009-10) i els de Tenerife i Eibar el curs passat. Però com que agrada més recordar les alegries, també és just recordar que a l'Estadi l'Hospi ha aconseguit, a banda de dos campionats de Lliga, dos ascensos a Segona Divisió B.

L'ascens contra l'Almería B, un dels èxits a l'Estadi. Imatge: Mundo Deportivo
La temporada 2004-05 amb Ramon Moya com a entrenador, l'Hospi va aconseguir doble èxit. Després d'un inici de Lliga amb dubtes, els riberencs van aconseguir el Campionat del grup 5 de Tercera Divisió en derrotar el Granollers per 4-0 a l'Estadi en la penúltima jornada. Gols de Toni Mora, Dani Cobo, Manolo González i Raúl Fernández que donaven als riberencs el seu tercer titol de Tercera de tota la seva història. Després de passar una mala estona a Maó a l'anada de semifinals per l'ascens, l'Hospi va redreçar el rumb: va eliminar els menorquins amb un global de 5-3 i a la final, va encarrilar l'ascens en un calorós partit d'anada al Mayayo de Sangonera (1-2). Ja a l'Estadi, l'Hospi va sentenciar l'eliminatòria i l'ascens: amb més de 4.500 espectadors, els gols d'Antonio Uceda (de penal), Diego Carrillo i Dani Cobo van sentenciar els murcians, que van haver d'esperar alguns anys per debutar a Segona B.

El segon ascens que l'Hospi ha celebrat a l'Estadi ha estat un dels més agònics que es recorden, la temporada 2009-2010. També en aquella ocasió, l'Hospi de Vinyals va ser campió de Tercera Divisió però va fer-ho en la darrera jornada a Castelldefels. Com a campió, els riberencs es van guanyar el dret a pujar en una eliminatòria directa contra el Rayo B, que després del 0-0 a Vallecas va acabar com el rosari de l'aurora amb l'1-1 a l'Estadi i la deplorable actuació de Rodado Rodríguez. Després, dues eliminatòries de repesca amb l'Hospi agafat a l'èpica a la tornada contra l'Azuqueca (remuntant un 1-0 de l'anada i un 0-1 al descans amb tres gols en set minuts) i patint com mai en la final contra l'Almería B, fent bo el gol de Lucas Viale al Juan Rojas amb un empat sense gols a l'Estadi.

El títol contra l'Olímpic, una altra fita inesborrable. Imatge: Àngel Garreta
L'últim gran èxit que ha viscut l'Estadi encara no ha complert ni el seu primer aniversari. Probablement, el campionat de Lliga del grup 3 de Segona Divisió B aconseguit la passada temporada sigui el títol més important en els gairebé 57 anys d'història del Centre d'Esports l'Hospitalet. De nou de forma agònica, com manen els cànons a l'Hospitalet: el 19 de maig de 2013 l'equip entrenat per Miguel Álvarez es jugava el títol de Lliga contra Huracán. Els valencians jugaven a Badalona i l'Hospi rebia a l'Estadi un Olímpic que es jugava la plaça de playoff. Riberencs i xativins van empatar sense gols en un partit amb pluja, amb la tribuna coberta plena i amb molts nervis; Guirado va fallar el 0-1 al temps de descompte i va impedir que l'Olímpic fes playoff. Llàgrimes als valencians i alegria a l'Hospi: amb aquest punt els de Miguel Álvarez aconseguien la Lliga i es guanyaven el dret a l'eliminatòria de campions contra el Tenerife.

Un Estadi amb gust pels gols
864 gols. Aquesta és la xifra total de dianes que s'han marcat a l'Estadi de Futbol de l'Hospitalet en els 326 partits que comentàvem anteriorment. D'aquests 864 gols, ni més ni menys que un 69% (596 gols) els ha marcat el Centre d'Esports l'Hospitalet. Percentatge elevat que deixa en 268 (21%) els gols aconseguits pels seus rivals. Especialment mítiques són les dues primeres temporades del mil·leni, la 2000-2001 amb Lluís Pujol com a tècnic i la 2001-2002 amb José Antonio García Escribano. De fet, l'any de Lluís Pujol l'Hospi va marcar 59 gols en 19 partits de Lliga disputats a l'Estadi, promig lleugerament superior als 2,86 gols de l'Hospi de Robert Elvira i Ramon Moya a Tercera Divisió (2004-05).

Pirulo celebra el darrer gol marcat a l'Estadi
Aquella temporada, la 2000-2001, l'Hospi va aconseguir la que fins ara ha estat la victòria més àmplia en partit oficial jugat a l'Estadi. El 17 de setembre de 2000, l'Hospi va passar per sobre del Benidorm amb un contundent 8-1. Aquell matí, el darrer de l'estiu de 2000 i en partit xiulat per l'aragonès Clos Gómez, els gols d'aquell Hospi van anar a càrrec de José Antonio Gómez (2), David Ávila (fill de l'actual encarregat de material de l'Hospi), el 'mag' Javi García (actual jugador-entrenador al FC Vilobí de Tercera Catalana), Sergi Raset, Ricky Fargas i García Pimienta (que dissabte passat va visitar l'Estadi com a tècnic del Juvenil B del Barcelona). Aquest 8-1 encapçala un llistat de grans golejades on també hi figuren el 7-0 a l'Alfaro (2001-02), els 7-1 a Premià i Conquense (2000-01) o els 6-0 al Llagostera (2009-10), al Palamós (2008-09) i a la FE Figueres (2004-05); aquestes tres últimes victòries amb l'Hospi jugant al grup 5 de Tercera Divisió.

Però igual que hi ha hagut grans jornades de gols riberencs, els matins a l'Estadi també amaguen dies per oblidar. Dues manetes en contra suposen el rècord negatiu, les dues derrotes més àmplies de l'Hospi a casa en els darrers 15 anys. Corria la temporada 2003-04; amb Joan Francesc Ferrer 'Rubi' i la seva experimental defensa de tres, l'Hospi rebia el Reus a l'Estadi després d'haver enllaçat cinc victòries consecutives contra Barcelona C, Banyoles, Castelldefels, Granollers i Manlleu. Aquell 5 d'octubre de 2003, però, res va sortir bé: un gol de Gorka de Carlos i un doblet de l'actual jugador del Granada, Piti Medina, van situar un clar 0-3 al descans; després, Edu Pérez es va fer un gol en pròpia porteria, Gorka de Carlos va fer el cinquè i, a sobre, l'Hospi va fallar un penal. Empitjorable? És clar: dues setmanes després, el Tàrrega va repetir 0-5 amb els gols de Mariani, Peña, Rubio, Nogueras i Sangrà. Dues manetes en contra que van força Rubi a tornar a la línia de quatre. Això sí, sense estalviar-se un ensurt previ: quinze dies després, dos gols de Pau Clavero avançaven l'Europa per 0-2 al minut 10; afortunadament, l'Hospi va remuntar i va acabar guanyant el partit per 4-2.

Tandes de penals
Les tandes, un clàssic a l'Estadi
Les tandes de penals sempre han tingut una notorietat rellevant en algunes de les eliminatòries disputades a l'Estadi. Fins en sis ocasions els aficionats de l'Hospi hem viscut aquest tipus de desenllaç en partits de Copa Catalunya, a la Copa del Rei o, fins i tot, en un playoff d'ascens a Segona Divisió B. Aquest és el precedent més tètric, el més trist: el 27 de juny de 2004, set dies després que els riberencs haguessin guanyat el Levante B a Bunyol (0-1), el filial granota empatava l'eliminatòria amb un gol de Jorge Perona. Cebri, que fallaria un penal a la pròrroga, no evitaria que l'ascens es decidís en una tanda de penals que s'enduria el Levante B per 2-3 i que deixaria l'equip de Rubi un altre any a Tercera Divisió. El balanç general a les tandes de penals és de tres victòries i tres derrotes: els èxits pertanyen a la Copa Catalunya, on l'Hospi ha eliminat el Sant Andreu (2009), el Badalona (2004) i el Terrassa (2000) gràcies als llançaments des dels onze metres. Pel que fa a les derrotes, a banda de l'ascens perdut contra el Levante B, el curs passat amb Miguel Álvarez de tècnic l'Hospi va caure eliminat contra el Noja a la Copa del Rei i contra el Nàstic a la Copa Catalunya.

Curiositats
Dos equips de Primera Divisió han trepitjat la gespa artificial de l'Estadi per jugar-hi un partit oficial: el primer equip va ser la Real Sociedad de John Benjamin Toshack, que el 10 d'octubre de 2001 va perdre per 2-1 a l'Hospitalet en partit de la segona eliminatòria de la Copa del Rei de Futbol. El Deportivo hauria pogut ser el segon 'gran' en visitar l'Estadi, però la negativa dels gallecs a disputar l'anada dels 1/8 de final a l'Estadi va impossibilitar-ho. Deu anys després, el Barcelona es convertiria en el segon equip de Primera en jugar a l'Hospitalet; aquella nit de novembre, els blaugrana van vèncer a l'Estadi amb un solitari gol d'Iniesta a les acaballes de la primera meitat.

En total, són 116 els equips que han disputat, com a mínim, un partit oficial (Lliga, Copa del Rei, Copa RFEF o Copa Catalunya) a l'Estadi de Futbol de l'Hospitalet. La UDA Gramenet, amb 9 partits, és l'equip que més partits ha disputat en territori riberencs des de la seva inauguració fa quinze anys: 8 de Lliga a Segona Divisió B, 1 a la Copa Catalunya. Badalona, Espanyol B, Reus i Sant Andreu (també amb 9 encontres) i Nàstic i Terrassa (amb 8) són altres dels equips més habituals a l'Estadi. El primer equip no català d'aquest llistat és l'Orihuela CF, actualment a Tercera Divisió: els del Baix Segura han jugat 6 partits de Lliga a l'Estadi, a banda del partit de Copa la passada temporada.

A banda dels partits oficials, són molts els amistosos, tant de pretemporada com d'entrenament, que ha acollit l'Estadi en aquests 15 anys de vida. Al principi, fins i tot, s'estilaven les presentacions oficials de l'Hospi davant la seva afició (99-00 davant Cornellà i Castelldefels, per exemple). El 9 de febrer de 2000, l'Hospi va rebre el primer equip estranger: el CSKA Kyiv; els ucraïnesos, d'estada a Catalunya, van perdre aquell amistós davant l'Hospi de Corominas per 4-1. La temporada 2003-04, un matx de pretemporada contra el Martorell (10 d'agost) acabava amb 8-0, la golejada més àmplia registrada en aquests 15 anys de l'Estadi de Futbol de l'Hospitalet, per sobre del 8-1 que l'Hospi d'Álvarez va clavar a un combinat universitari japonès el 22 de març de 2011.

El primer partit que es va retransmetre a l'Estadi va ser, precisament, el del dia de la inauguració contra el Gavà (2-0). Des d'aleshores s'han televisat molts partits des de l'Estadi, encontres que s'han emès pel Canal 33, TV3, La 2, IB3 Televisió, la Xarxa, Aragón Televisión, Esport3 o la Sexta.

Fins a tres partits s'han ajornat o suspès a l'Estadi en aquests 15 anys de futbol i un quart va haver d'endarrerir el seu inici. Els dos partits que es van ajornar van tenir Alicante i Prat com a rivals; el curs 2002-03, una intoxicació alimentària de la plantilla alacantina va provocar la suspensió del partit, que es va acabar disputant un dimecres laborable a les 17:00 hores i que va acabar amb triomf celeste per 0-4. Sis temporades després, el decés per mort súbita del jove cadet de l'Hospi José Durán va fer que l'Hospi suspengués tota l'activitat esportiva del cap de setmana i el partit contra el Prat es va jugar dos dies després, dimarts 13 de gener. L'únic partit suspès va ser l'Hospi-Alicante del curs 2005-06. Amb 1-1 al marcador i l'Hospi amb 10, un fort aiguat va deixar l'Estadi en mal estat i l'àrbire, Ramos Rodríguez, va decidir suspendre el partit sense esperar a que l'estat del camp millorés. A la represa, un mes després, l'Alicante va acabar guanyant per 1-2.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada