-> Les primeres 14 jornades confirmen un dels tòpics al grup 3: marcar primer que el rival permet guanyar una mitjana de 7 de cada 10 partits.
-> Només 7 equips (Villarreal B, Eldense i Cornellà per partida doble) han estat capaços de capgirar marcadors inicials adversos per acabar sumant tres punts.
-> En una Lliga amb un 13,6% d'empats sense gols, el 75% dels locals que marquen primer guanyen el partit mentre, un 12,5% més que els visitants que s'avancen al marcador.
-> Després de 14 jornades, gairebé un de cada 3 partits acaben en empat i només un 27% acaben amb una diferència de dos o més gols.
Hi ha tòpics que formen part més aviat d'una llegenda assumida com a real que no pas d'una realitat tangible. D'altres, els que fan referència al grup 3 de Segona Divisió B, difícilment poden ser rebatuts, sobretot quan les xifres els reforcen. És un clàssic sentir dir allò que "l'equip que marqui primer tindrà força números d'endur-se el partit" i, vista l'estadística de les primeres 14 jornades, resulta impossible negar l'evidència. De fet, en gairebé el 70% de partits en què hi ha hagut gols (un 69,4%, concretament) l'equip que s'ha avançat al marcador ha acabat guanyant el seu partit. Això ha succeït en 84 dels 140 partits que s'han disputat fins avui, 140 partits dels quals cal extreure'n els 19 que han acabat amb doble dònut, amb empat a zero i que no computarien a l'hora de definir aquesta tendència. Una tendència que reforça la teoria de la igualtat que sol predominar a #2bg3 i que es veu completada per d'altres dades com poden ser els 7 punts de distància que separen el quart classificat, l'Hércules, del dissetè, el Sabadell, o el fet que fins a 16 equips (Villarreal B i Reus, en positiu, i Hospi i Llosetense, en negatiu) se situïn en un diferencial de gols que oscil·la entre els cinc gols a favor i els cinc gols en contra.
Dins d'aquesta dinàmica s'observa una tendència peculiar en les darreres jornades, on només el Lleida Esportiu ha estat capaç de convertir un gol inicial en contra en una victòria: va ser a la jornada 13 quan Óscar Vega i Manu Onwu van deixar en anècdota el golàs del balearico Fullana. És una de les 10 remuntades completes en 14 jornades, i l'única dels darrers cinc caps de setmana. I és que a mesura que va avançant la Lliga, les desigualtats inicials semblen quedar enrere, com també demostra el fet que cada cop menys partits acaben amb dos o més gols de diferència (un 26% aquestes últimes cinc jornades pel 27% del global de la Lliga) o que en el mateix període de temps un 40% dels partits (20 de 50) hagin acabat en empat, quan la mitjana del Campionat de situa actualment en un 32,9%. De fet, els 7 empats que es van registrar el passat cap de setmana seria una mostra clara d'aquesta tendència a la igualtat... o de la por de perdre (més que no pas de guanyar).
Però tornant al tema central, el 70% d'èxit que atorga fer gol abans que el rival accepta matisos. Per exemple, la distinció entre fer-ho com a local o com a visitant. En 14 jornades s'han registrat 35 victòries visitants, de les quals 33 han vist marcar primer l'equip que ha acabat guanyant. De fet, va ser a la jornada 9 quan vam veure les úniques dues remuntades per part d'un equip visitant: el Cornellà va guanyar a Lloseta després d'encaixar un gol del local Rigo (1-2) i en aquell partit boig a Sant Adrià l'Eldense va capgirar un 3-1 favorable a l'Espanyol B per fer quatre gols consecutius i acabar imposant-se per 4-5. Són dues de les 10 remuntades que hem viscut fins ara; Villarreal B, Cornellà i Eldense han estat capaç de repetir heroïcitat, mentre que l'Espanyol B de Lluís Planagumà "s'ha deixat" perdre dos partits (Reus i Eldense) en els quals havia copejat primer.
El filial perico és, juntament amb l'Olot, l'equip que menys punts obté dels gols que marca (0,9 gols marcats per punt aconseguit) mentre que el Badalona se situa a l'altre extrem: els de Manolo González han puntuat sempre que han marcat (5 victòries per la mínima i 2 empats contra Pobla de Mafumet i Reus) i amb tan sols 7 gols han sumat 19 punts (2,71 punts per gol anotat). Un Badalona que només ha sumat dues victòries a Montigalà, traient poc rendiment de l'estadística general. Perquè si abans dèiem que el 62,5% de visitants que marcaven primer acabaven guanyant el seu partit, la xifra s'enfila fins el 75% quan parlem dels equips locals: de les 59 victòries que han sumat els equips de casa aquest curs, en 51 l'equip amfitrió havia marcat primer i, per tant, només en vuit ocasions ha estat el visitant qui s'havia avançat. En canvi, aquesta dinàmica s'inverteix en el cas dels empats amb gols: se n'han registrat 27, dels quals 15 tenen l'equip local com a primer anotador i els altres 12 el visitant com a equip que s'avança primer. Seria agosarat dir que és més fàcil igualar com a visitant que fer-ho com a local (perquè també és més habitual que marqui primer l'equip de casa), però la xifra no deixa de ser curiosa.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada