Etiquetes

21/6/15

La contracrònica | Huracán 1-1 Huesca

Ves a saber si cal viatjar a maig de 1990, a un Torrent 5-0 Alaquàs, per trobar un partit tan transcendental com el d'ahir a San Gregorio. 25 anys després (es diu aviat), el segon municipi més poblat de la província de València es vestia de gala per acollir un partit que un any abans hagués estat aliè a la seva atenció: un Huracán-Huesca. 3.500 espectadors es van citar en una tarda de caloret, amb convidats arribats d'Osca i amb cares conegudes a la llotja: secretaris tècnics, entrenadors valencians, entrenadors catalans, ex-entrenadors del Pubilla Casas... Tothom amb una excusa per viure el primer round d'un combat que espera guanyador diumenge vinent (19:00 hores) a l'Alcoraz. Un combat, gairebé literal, sobre una gespa artificial on el Huesca va trobar-se sorprenentment còmode durant 45 minuts on Huracán amb prou feines va despentinar Dani Jiménez. Ni Petón, prou engominat com per no patir cap desperfecte capil·lar. Tevenet tenia la lliçó apresa i va concedir zero oportunitats d'estratègia al quadre local al primer temps; els de Seligrat es van limitar, a nivell ofensiu, a les incursions marca de la casa d'Aridai Cabrera: el canari busca un ascens que se li va resistir el 2007 amb la Universidad de LPGC, que va acariciar l'any passat amb l'Hospi i que espera assolir la setmana vinent a Osca.

Amb el respecte per bandera el partit va transitar pel gairebé res: Camacho hi posava la salsa perdent tot el temps del món a base de teatre (del dolent, que diria Mourinho). També és just dir que si algú va opositar al gol van ser els blaugrana, que van aprofitar els dubtes de la reraguarda d'Huracán en la defensa d'accions a pilota aturada. Entre algun que altre ensurt al camp, algun 'burro' cridat des de tribuna i més d'un badall arreu del San Gregorio van esgotar-se els primers 45 minuts que van tenir en el públic local un espectador passiu. I com sol passar en alguns camps del grup 3, ha de ser una injustícia, una errada arbitral o una història semblant el que esperoni tothom, el que canviï el rumb del partit. Ahir l'encarregat de girar-ho tot va ser un erràtic Ruipérez Marín: l'àrbitre del partit, com bon humà que és, va poder encertar o fallar a l'hora de validar el gol de Tyronne (Paco havia salvat la primera rematada de Mainz, que en l'acció posterior s'obria de cames, en posició més avançada, per permetre que el xut del seu company acabés al fons de les malles. I aquí, el caos: l'assistent va aixecar la bandera, l'àrbitre va semblar anul·lar el gol del Huesca, els jugadors van seguir el joc i amb la pilota corrent dins l'àrea visitant el focus d'atenció canviava 60 metres al sud per veure com el col·legiat d'Albacete validava el gol del Huesca. Indignació local, invasió de camp de Seligrat i expulsió del tècnic d'Huracán davant les protestes de la banqueta local. De la banqueta, dels jugadors, del públic i fins i tot de Nico Estévez des dels Estats Units, probablement.

Dèiem que a vegades et cal una bona hòstia per reaccionar i sembla que la plantofada li va anar de perles a l'Huracán, amb Seligrat assegut a la graderia amb el seu bolígraf i el seu bloc de notes (com ens agrada la gent tradicional). El gol del Huesca va ser l'inici oficial de 15 minuts de bogeria made in Huracán, encetada per una nova masterclass de Jesús Rubio en el servei d'una falta i culminada amb la rematada de cap d'Ángel Roberto Amarilla Nescano. Gol del '6' (sempre hi ha dorsals resistents als canvis), gol del capità i eufòria d'un San Gregorio que, aleshores sí, va apretar de valent. I va veure com poc després Javi Navarro enviava una rematada al pal, com Peris no aprofitava un rebuig molt avantatjós per fer el 2-1, com Dani Jiménez enviava a córner un xut amb molta mala llet de Fali... i com el Huesca ja en feia prou amb mirar de refredar el partit cada cop que el joc, per un motiu o un altre, s'aturava. Com s'hagués pogut aturar el cor de molts aficionats d'Huracán si Josan (ex de La Hoya Lorca, com Pallarès i Morillas) no s'hagués entestat a vestir-se d'Abreu per fallar un gol cantat que hauria aplanat el camí de l'ascens al Huesca.

Total, que Ruipérez Marín va xiular el final del partit després de 4 minuts i escaig d'afegit. Amb un empat a un gol a l'electrònic que segurament satisfà (què collons, sense el segurament) molt més el Huesca. Caldrà veure com gestionen els de Tevenet aquest mínim avantatge després de patir (i molt) en la darrera jornada del campionat per assegurar-se el títol a casa contra el Bilbao Athletic. A Huracán va coure el gol visitant, per com d'estranya va ser la seva concessió; alguns diran que a València s'havien acabat els bitllets després de "l'atracament" que va patir el Logroñés (la UD, en aquest cas) i d'altres que aquella justícia tan manida de donar i treure va girar l'esquena als de Seligrat. El míster d'Huracán, llevat que els Comitès pensin que Huracán vesteix amb samarreta groga i pantalons blaus, no s'asseurà a la banqueta de l'Alcoraz per reviure una situació familiar, gairebé pastada a la de fa dos anys. El juny de 2013 Huracán va arribar a la darrera eliminatòria: va creuar-se amb un Jaén que, com el Huesca, havia estat campió eliminat; l'anada es va resoldre amb un 1-1 que forçava Huracán a capgirar la truita a La Victoria. Aquell 30 de juny, vint centímetres van separar Huracán de la glòria, de l'èxtasi, de l'orgasme. Vint centímetres, que a tots ens semblen una barbaritat, però que quan hi ha ganes i passió es converteixen en mil·límetres. Vint centímetres que, tant de bo, premiïn la insistència d'un club insistent i persistent.

FITXA TÈCNICA

HURACÁN CF: Paco, José Ruiz, Gomis, Ruso, Amarilla, San Julián, Fali (Javi Boix, 88'), Peris (Luismi Loro, 78'), Aridai (Tariq, 71'), Jesús Rubio i Javi Navarro.

SD HUESCA: Dani Jiménez, Aythami, Morillas, Carlos David, Rojas, Manolo, Íñigo Ros, Camacho (Fran Mérida, 71'), Josan (Gaspar, 84'), Tyronne i Mainz (Pallarès, 61').

Gols: 0-1 Tyronne (56'); 1-1 Amarilla (67').

Àrbitre: Rubén Ruipérez Marín (Castella-la Manxa). Va amonestar els locals Ruso, Fali i Jesús Rubio i els visitants Camacho i Fran Mérida. Va expulsat amb vermella directa el tècnic local, Toni Seligrat.

Incidències: partit d'anada corresponent a la tercera eliminatòria del playoff d'ascens a la Lliga Adelante disputat a l'estadi de San Gregorio de Torrent davant d'uns 3.500 espectadors. Ple absolut. Tarda assolellada i bona temporatura. A Huracán, Company i Juliá han completat la convocatòria; al Huesca ho han fet Esnáider i Zaparáin.

1 comentari:

  1. Enhorabona per escriure tan bé de futbol. S'agraeix, perquè després de llegir insults en xarxes socials, cròniques patètiques en diaris esportius i contertulians que amb prou feines saben parlar, llegir alguna cosa així em fa recordar perquè m'encanta aquest esport.
    Gràcies i salutacions des de Torrent.

    ResponElimina