Etiquetes

11/8/13

Guia de premsa #2bg3

Dues setmanes (13 dies per qui decideixi avançar el partit a dissabte) perquè, per fi, el grup 3 de Segona Divisió B torni a arrencar després de 3 mesos d'aturada pel que fa a la Lliga regular. Dues setmanes perquè comenci un grup diferent, que no gaudeix del ressò mediàtic dels altres grups que componen aquest futbol de bronze. El #2bg3 és, sovint, el gran oblidat per mitjans grans i petits, veterans i novells, i només la premsa local i algunes webs especialitzades hi donen el tractament que el "grup mediterrani" mereix. En aquest monogràfic, tractarem de fer quatre pinzellades per ajudar-vos a triar fonts, a estar informats el millor possible sobre tot el que succeeixi al llarg de la temporada al #2bg3. I és que, tot i que des del Blog de l'Hospi tractarem de dur-vos tota l'actualitat, sense la informació i col·laboració de molts altres companys (alguns ja, amics), seria impossible arribar a tot arreu. Com sempre, es tracta de sumar entre tots.

Illes Balears

Reduïts a la meitat, enguany seran dos els equips balears que militin a #2bg3. Seran l'Atlètic Balears (Web | Twitter) i el CE Constància (Web | Twitter). Si parlem de pàgines web, inevitablement hem de parlar de Fútbol Balear, un autèntic referent del futbol de les Illes Balears que, a banda de parlar de Segona B, posa èmfasi també en tot el que dóna de sí la Tercera Divisió, la Preferent, el futbol base i el futbol femení. Si Fútbol Balear és una de les potes de la taula, una altre és, evidentment, IB3 (Ràdio i Televisió). La radiotelevisió pública balear realitza un seguiment exhaustiu i constant del futbol més modest, que fins i tot té cabuda en els informatius diaris de la cadena; transmissions esportives regulars dels equips de Segona B (i de Tercera) i programes resum de la jornada, a televisió; a la ràdio, programa cada cap de setmana amb les transmissions dels partits del Constància i l'Atlètic Balears. A Twitter, si personalitzem, caldrà estar atents a Miguel Pérez, Jaume Vallès o Matías Ximelis, gent que cobreix a diferent escala els equips mallorquins. També la pàgina de l'Atlètic Balears a Vavel, amb Lluc Martorell, ofereix bona informació sobre els balearicos.

Comunitat Valenciana
Si Fútbol Balear és el referent, únic, a les Illes Balears, el seu alter ego a la Comunitat Valenciana és, sens dubte, Golsmedia. Web interesantíssima que des de la passada temporada compta amb un programa propi (disponible a la carta per Internet) i que abarca des de la Segona Divisió B fins a Preferent, passant per Tercera Divisió. Cròniques, noticies i molta imatge pe recollir tota la informació dels equips castellonencs, valencians i alacantins.

Equips alacantins
Enguany seran dos els equips de la provincia d'Alacant a #2bg3. S'estrena l'Elche Ilicitano (Web / Twitter); de moment, bona informació al dia per part de la web oficial, que informa dels partits de pretemporada de l'equip de Vicente Mir. Per trobar un altre punt de vista teniu Diario Franjiverde, una web extensa i completa que, evidentment, versa sobre l'actualitat del club il·licità. Més a l'interior hi trobarem el CD Alcoyano (Web / Twitter). El club del Collao ha tornat a renovar la seva pàgina web i compta amb un compte de Twitter força actiu que fa el minut a minut dels partits del conjunt de David Porras. Fora del club, parlar de Pedro Seserino i del seu lloc web és gairebé obligatori per seguir, gairebé al moment, l'actualitat de l'Alcoyano.

Huracán, Ontinyent i Olímpic
Pel que fa als valencians no filials, Huracán CF (Web / Twitter) és la primera i única font d'informació dels manisers, amb bons continguts web i el minut a minut dels partits oficials a Twitter. Per la seva banda, des del curs passat l'Ontinyent CF (Web / Twitter) ha potenciat de forma decidida i encertada l'aspecte comunicatiu; bona pàgina web amb Toni Tortosa al capdavant i un Twitter d'allò més actiu, amb el minut a minut dels partits de l'equip de Juan Moreno; a més, el Benicadell Esportiu suposa una altra font d'informació del que passi al club ontinyentí. El tercer en discòrdia és un Olímpic de Xàtiva (Web) que, si bé no disposa d'un compte Twitter actiu, si té fons externes d'informació per seguir al dia. A Twitter, @olimpicxativa acostuma a oferir continguts en directe als partits dels xativins; però sobretot l'equip que formen Maria Beltrán, Javi Mollá i Pablo Orts, amb la narració radiofònica de la majoria de partits de l'Olímpic, una o dues tertúlies setmanals i el Blog 'Seguint al Olímpic' suposen una de les ofertes 'externes' al club més potents de tot el #2bg3. I això, sense oblidar el Twitter de "l'ànima" de l'Olímpic: @Capachivas.

Levante B, Mestalla i Villarreal B
Seran dos els filials de Valènca. En aquest sentit, el Levante UD B (Web / Twitter) ofereix al públic molta més informació del seu segon equip que no pas el València Mestalla (Web); de fet, els granotes tenen un compte a Twitter exclusiu per tot allò que dóna de sí l'equip de José Gómez i, fins i tot, graven cada setmana 'Filialízate', un programa de ràdio que dirigeix la cap de premsa Geno Doménech. Per la seva banda, el Mestalla compta al seu favor amb VCF Play, la plataforma multimèdia del club que ofereix, generalment, resums i declaracions dels partits del filial a Paterna i algun contingut extra. Per contra, el minut a minut dels partits no està sempre disponible i els continguts web del filial són més aviat discrets. Pel que fa al filial groguet, el Villarreal CF B (Web) tampoc disposa d'un compte Twitter oficial i els minut a minut tampoc estan assegurats. La millor font d'informació externa sigui, segurament, el periodista del Levante de Castelló Juanfran Roca, un habitual del futbol castellonenc.

Equips catalans

Si bé a València i a les Balears hi ha un referent informatiu clar, a Catalunya la informació sobre la Segona B queda força repartida tot i l'èmfasi d'alguns mitjans a l'hora d'autodenominar-se referents de la informació. Aquest és el cas de Futbol Catalunya i, darrerament, també Gol Cat, que cobreixen únicament els equips catalans de Segona Divisió B, deixant de banda valencians i mallorquins. De la mà d'Oriol Boix, Gol Cat pretén potenciar la seva cobertura a Segona B, especialment a Olot, Prat i Reus, llocs on semblen comptar amb 'corresponsals'. Pel que fa a Futbol Catalunya, a banda d'articles i entrevistes puntuals, la cobertura "live" és més aviat pobra, sense partits en directe i anunciant només els golejadors que ja podem veure a Twitter o a Futbolme.

Fora d'aquests autodenominats "referents", hi ha mitjans que sense ser 24/7 també fan una bona cobertura de la Segona B. És el cas de la Xarxa, tant pel que fa a ràdio com a televisió. Programes el cap de setmana amb força retransmissions dels equips catalans (especialment com a locals) i alguna retransmissió televisada (partits en diferit); a més, la ràdio pública dedica un temps diari a la informació sobre el #futbolcat. Un Futbol Cat que és la imatge del futbol modest a Televisió de Catalunya; el gran dubte de la temporada seran les retransmissions de la cadena pública. En tercer lloc, un clàssic: el Marcador Catalunya que dirigeix Ricard Vicente: programa de ràdio en directe els diumenges al matí i edicions diàries amb tertulia i entrevistes als protagonistes.A més, el9 Esportiu també realitza un seguiment diari de tot el que passa a la categoria.

Equips barcelonins
Quatre clubs i un filial. No seré jo qui parli de la situació comunicativa al CE l'Hospitalet (Web) i a la ciutat. L'Hospi torna a no tenir compte Twitter actiu i els mitjans de comunicació de la ciutat estan mediatizats per la pèssima gestió de la directora i, en extensió, de l'equip de govern d'una ciutat més interessada en la imatge externa, el postureo, que en el treball de carrer i en les persones. Per la seva banda l'únic filial, el RCD Espanyol B (Web / Twitter), fa una bona cobertura del seu filial i del futbol base; pel que fa al minut a minut, és habitual en els partits com a local i intermitent en el cas dels desplaçaments, tot i que les cròniques i les imatges acostumen a estar penjades ràpidament.

Pel que fa als altres clubs, bon seguiment per l'AE Prat (Web / Twitter), UE Sant Andreu (Web / Twitter) i CF Badalona (Web / Twitter). Els potablava compten gairebé amb el suport paral·lel del Prat Ràdio, amb José David Muñoz i Pol Cervera com a noms destacables pel que fa al seu seguiment. En quant als quadribarrats, la web Flama i Ginesta suposa un complement al bon treball del servei de premsa del Sant Andreu; toc d'humor i continguts multimèdia de Flama i Ginesta i transmissions de Ràdio Trinitat Vella. Finalment, les transmissions radiofòniques de Ramon Duran a Ràdio Ciutat Badalona ja són un clàssic del Badalona i la Segona B; des de l'estiu passat, la web Olímpic Badalona amb Jordi Mestres i Bernat López al capdavant realitza una cobertura més que notable de l'actualitat del CF Badalona.

Gironins, tarragonins i Lleida Esportiu
Els equips de fora de Barcelona, si ens centrem en els mitjans locals, també gaudeixen d'un seguiment important i exhaustiu. La provincia de Girona tindrà enguany dos representants a #2bg3, la UE Llagostera (Web / Twitter) i la UE Olot (Web / Twitter). A Llagostera l'equip de premsa que capitaneja Jordi Gastó duu força temps "currant" de valent i han convertit els llagosterencs en un exemple de persistència i aprofitament de recursos. A Olot també van forts, amb la potenciació de la web i el Twitter de la mà del seu cap de premsa, Eduard Llinàs. Ràdio Olot també farà els partits de l'equip garrotxí, a casa i fora, amb la narració de David Planella.

A Tarragona, el Club Gimnàstic (Web / Twitter) i el CF Reus Deportiu (Web / Twitter) fan una bona cobertura oficial dels seus primers equips. Una cobertura que complementen mitjans com la Graderia, amb Joan Alfons López com a figura destacada (almenys per presència a les xarxes socials), però també amb les narracions dels partits a Tarragona Ràdio. Per la seva banda, el Lleida Esportiu (Web / Twitter) retorna al grup 3, el 'català' amb una novetat, la creació del diari digital Tribuna Baixa, amb actualitat constant i cobertura in situ dels partits de l'equip de Toni Seligrat. En format breu, res millor que seguir el periodista de Catalunya Ràdio, Dani Badia, per tot allò que envolta els de la Terra Ferma.

I recordeu que consultar totes aquestes fonts no és incompatible amb seguir visitant El Blog de l'Hospi. I sobretot, gràcies als vostres suggeriments i correccions per seguir millorant i creixent.

1 comentari: