Etiquetes

7/11/10

Mà de gols | CE L'Hospitalet 5-0 CE Atlètic Balears

Al món del futbol hi ha tantes lectures com persones analitzen o opinen sobre partits de futbol. Bé, fins i tot hi ha persones que sobre un mateix partit són capaces de donar-hi diversos enfocaments segons bufi el vent, però aquest és un altre tema. La qüestió és que l'Hospi s'ha donat un cop d'efecte a sí mateix aquest migdia després de golejar l'Atlètic Balears per 5-0 en un partit en el que han passat tantes coses que es fa difícil valorar la incidència de cadascun d'aquests fets en el resultat final del partit; d'aquí que, més enllà de profunditzar en els motius que han portat l'Hospitalet a vèncer el seu segon partit a la lliga d'una forma tan contundent, cal ser pragmàtics i superficials i llegir el 5-0 final com un resultat contundent que, a banda de donar tres punts molt necessaris a la classificació fa que l'Hospi guanyi confiança, seguretat i oxigen a parts iguals. I a més, impuls: tot i que caldrà esperar als resultats d'aquesta tarda per confirmar-ho, l'Hospi haurà dinat almenys fora de la zona de perill, on hi estava instal·lat des que un ja llunyà 5 de setembre es perdés a Maó per 3-1. Curiositats de la vida: vam entrar en descens a Menorca i sortim del perill amb dues victòries davant els dos equips de Palma de Mallorca. Què lluny queda Santanyí!

Ha estat un molt bon partit de l'Hospi, tot i que també podem qualificar el partit d'estrany; estrany per tot el que ha succeït i que, en major o menor mesura ha influït en el matx. L'Hospi ha tret avantatge de jugar amb el marcador a favor des d'un bon inici, després de transformar en gol la primera ocasió clara (com gairebé mai abans havia fet), s'ha aprofitat d'un rival tou, inofensiu, que a més tampoc ha plantat l'autobús, facilitant la feina d'un Hospi positivament revolucionat. Les dues estocades finals pels balears han estat l'ensurt que ens ha donat Lawal, que ha caigut desmaiat un parell de vegades i que ha fet encendre les alarmes a l'Estadi vistos els darrers precedents, i la infantil expulsió del visitant Bigas, ja amb 2-0 al marcador, que ha acabat d'enfonsar el quadre palmesà. D'aquí la insistència en donar al 5-0 la importància que es mereix (que la té i molta), però també en relativitzar aquest marcador recordant aquella màxima que resa que ni abans érem tan dolents, ni ara som tan bons.

Com dèiem, la primera clau del partit ha estat l'efectivitat de l'Hospi, que ha transformat la primera ocasió de gol clara de què ha disposat al partit. En una declaració d'intencions del que pot significar "l'efecte Álvarez", l'1-0 ha tingut el seu origen en una jugada a pilota aturada, en un córner picat en curt a la dreta de Fernando, amb una pilota que recollia Cirio, que centrava al punt de penal on, d'esquenes a la porteria i agafat clarament per un defensa, Eloi Fontanella aconseguia rematar l'esfèrica de forma acrobàtica en una espècie de xilena, col·locant la bola lluny de l'abast de Fernando (12'). Era la reaparició golejadora del 'Matador', que no mullava des del seu doblet a l'Estadi al mes d'agost en el partit de Copa contra el Dénia.

El gol no ha variat ni una coma el guió d'un partit al qual l'Atlètic Balears, molt inofensiu, mai li ha perdut la cara. Tot i això, els de Gustavo Siviero han pecat de precipitació en algunes accions i els ha mancat cap per finalitzar les jugades; Martins s'ha fet un fart de disparar des de mitjana distància amb xuts que sempre marxaven a un mínim de 10 metres de la porteria riberenca; ha estat una altre nigerià, Lawal, qui ha tingut una de les poques ocasions clares dels blanc-i-blaus en tot el partit, després de recollir un rebuig en un córner i disparar des de la mitja lluna de l'àrea gran fregant el pal dret de la porteria defensada per Craviotto, que ha tornat a viure un partit força plàcid (20'). 7 minuts més tard, una altra jugada de tiralínies de l'Hospi ha estat a punt de significar el 2-0 i el ja clàssic gol de l'ex, després que en una jugada que situem a la zona de tres quarts de l'atac local, Moussa (avui titular per la baixa de Hammouch) penjava una pilota a la frontal de l'àrea, Manel Viale pentinava i assistia el seu germà Lucas que, sol davant Fernando, feia un xut fluix i innocent que picava plorant el pal esquerra de la porteria balearica abans de perdre's per la línia de fons (27').

A banda del gol d'Eloi i del pal de Lucas, el balanç de xuts de l'Hospi en els primers 45 minuts no va viure cap més novetat, tot i algunes incursions de Marc Pedraza en atac que la defensa de l'Atlètic resolia sense més ensurts. Tanmateix, la sensació generalitzada era que l'Hospitalet tenia el partit controlat i que l'Atlètic Balears, tot i no renunciar a anar endavant i a buscar el gol de l'empat, li seguia mancant aquesta pausa per culminar de forma més positiva les seves jugades d'atac. De fet, les dues ocasions que van tenir els mallorquins fins arribar al descans van patir la mateixa sort: un xut de Martins des de la frontal de l'àrea (37') i una altra gardela de Lawal des de més de 30 metres (45') es perdien, desviats, lluny de l'abast de Craviotto i dels tres pals defensats pel porter lleidatà. Segons després arribaria el final d'una primera meitat i l'inici d'un descans que confirmaria una mala notícia per l'Hospi: la lesió de Marc Pedraza que, segons les primeres exploracions, podria estar-se fins a 4 setmanes de baixa després de notar una punxada a la part posterior de la cuixa.

I de la lesió d'un nouvingut passàvem al retorn del killer de la temporada passada, Jordi Martínez, que després d'un mes lesionat tornava als terrenys de joc i disposava de 45 minuts per començar a agafar ritme de competició. S'iniciava la segona meitat amb aquest canvi però, quan només havien transcorregut dos minuts, el dorsal 10 de l'Atlètic Balears, el nigerià Lawal, donava l'ensurt del dia en caure desplomat a terra després de rematar una pilota amb el cap. El desmai del migcampista visitant va alarmar tothom, vistes les experiències viscudes en els darrers temps en els camps de futbol. Després d'uns instants d'incertesa, i amb la ràpida assistència dels metges de l'Hospi i de l'Atlètic Balears, Lawal va poder aixecar-se i va retirar-se cap a la banda, moments abans que el nigerià tornés a caure desmaiat i que l'àrbitre del partit, Vallejo Aznar, hagués de demanar una ambulància pel jugador de l'Atlètic, que va ser traslladat a l'Hospital de Bellvitge on a hores d'ara segueix en observació. Tot plegat, una situació que, segons sembla, no era la primera vegada que succeïa amb Lawal, que ja la temporada passada havia viscut un incident similar en un partit que l'Atlètic va rebre el Montuïri.

Segon impacte del partit que, probablement, va tenir certa incidència en el desenvolupament dels minuts posteriors a aquest incident, un matx que va seguir en una dinàmica semblant a la de la primera meitat però que ben aviat quedaria vist per sentència. Abans, un xut sense aparent perill de l'argentí Savoia impactava a les cames de Manel Viale en una jugada que estava a punt de sorprendre Craviotto, en una pilota que finalment acabaria a córner (59'). Va ser l'últím avís dels balears en tot el partit i l'antesala del gol que acabaria per descentrar l'equip dirigit per Siviero. Un minut després, i fruit de la mala execució del córner que esmentàvem, l'Hospi llançava una contra en superioritat dirigida per Pitu, que obria a banda dreta per Corominas, que assistia Jordi Martínez que, alhora, passava la pilota a Cirio, sol en banda esquerra, que després de sortejar l'esbojarrada sortida de Fernando, es col·locava la pilota i la situava al fons de la xarxa, lluny de l'abast dels dos defenses que es trobaven sobre la mateixa línia de gol. 2-0, minut 60 i més tranquil·litat a l'Estadi. Precisament Cirio va ser protagonista de la següent acció i tercer punt d'inflexió del partit: l'expulsió de Pedro Bigas per donar una patada sense pilota a l'ex del Prat.

Amb 10, amb Lawal a l'hospital, amb 2-0 en contra i amb l'Hospi cada cop més crescut i amb fam de victòria, l'Atlètic Balears va dimitir del partit i només la manca d'encert dels riberencs va fer que el 5-o amb què s'arribaria al final del partit es quedés, fins i tot, curt. I és que només un minut després de l'expulsió de Bigas, un Corominas més enorme que mai es convertia en assistent del tercer gol dels locals, amb una centrada mil·limètrica des de la banda dreta que, absolutament sol al segon pal, Cirio rematava de cap al fons de la xarxa balear, tot recordant que Cirio no seria el sostre de l'Hospi, precisament. Amb el 3-0, el partit va entrar en uns instants de relaxació amb un Hospi que, eufòric i confiat, tampoc no va voler fer excessiva sang d'un Atlètic Balears absolutament descentrat i fora de lloc. Només els regals de la defensa visitant van animar l'Hospitalet a seguir creant perill, tal i com va passar al minut 74 en una acció en què Del Castillo no encerta a rebutjar la pilota, Eloi es planta sol davant Fernando però la vaselina del davanter bredrenc marxa incomprensiblement per sobre del travesser.

Només tres minuts més tard, Eloi Fontanella tornava a tenir el doblet els seus peus en una acció força similar a la que va tenir Manel diumenge passat al camp de la Grama, però quan tenia tota la porteria per ell sol, el '9' de l'Hospi tornava a creuar en excés per sobre del travesser de Fernando (77'). Eren moments de rauxa i de bon futbol, d'un Hospi que s'havia decidit per acabar de trencar el partit i d'aconseguir un resultat abultat per recuperar una bona dosi de confiança. Abans dels dos últims gols, era Pitu que provava sort amb un xut des de la frontal que blocava bé el porter de l'Atlètic (83'); un Pitu que, per cert, ha tornat a completar un partit magnífic i s'està erigint com un dels millors jugadors en els darrers partits. Prova d'això és la magnífica assistència del migcampista saltenc cap a un altre dels jugadors destacats de l'Hospi, Corominas, que amb el pit d'acomodava la pilota amb un magnífic control i, amb una classe exquisita, batia Fernando amb una preciosa vaselina que s'allotjava mansament al fons de la xarxa. (86'). Deliri a l'Estadi, però no èxtasi... encara.

Va estar Coro a punt de marcar el segon gol del partit i el cinquè de l'Hospi, però el seu xut (després d'una altra passada genial de Pitu) s'estavellava a la xarxa exterior de la porteria visitant després de fer passar la pilota entre les cames del porter balear (89'). I com que molts cops els cercles s'acaben tancant i el millor de les coses succeeix al final, el temps de descompte ens va regalar un cinquè gol per emmarcar, amb Pitu i Coro com a fabricants del gol, amb una doble paret realitzada a una velocitat vertiginosa i assistint Jordi Martínez que només va haver d'empènyer l'esfèrica al fons de la xarxa (92'). Sí, llegiu bé, 5-0. Feia més de 9 anys que l'Hospi no aconseguia guanyar un partit oficial (fos a casa o a domicili) per aquest marcador, i ho aconseguia el dia en què tot just es sumava el primer triomf com a local. El borrall d'aquestes postres el va escriure Edet, que va autoexpulsar-se en una innecessària puntada sense pilota a Jordi Martínez al bell mig del centre del camp i que, per si no n'hi havia hagut prou, deixava el seu equip amb 9 homes.

Seria l'última acció destacable del partit, instants abans que l'aragonès Vallejo Aznar assenyalés la finalització del partit i donés veracitat i oficialitat a la segona victòria de l'Hospitalet aquesta temporada; un 5-0 que, més enllà de l'espectacularitat, ha de servir perquè l'equip continuï creixent i creient en les seves capacitats i possibilitats. Diumenge vinent, però, els de Miguel Álvarez viuran una autèntica prova de foc davant el gran favorit en les travesses de gairebé tothom per ser campió de lliga: el Sant Andreu. Un partit en què es creuaran dues dinàmiques oposades, amb un Hospi que sembla anar cap amunt i un equip quadribarrat que després de perdre aquest matí al camp del Mallorca per 1-0 (Aleix, 21') ja acumula sis partits sense guanyar. Això, però, sera diumenge vinent, al Narcís Sala i a partir de les 12 del migdia. Ara, almenys durant unes hores, toca degustar aquest gran triomf.

FITXA TÈCNICA

CE L'HOSPITALET: Craviotto, Barón, Moussa, Manel Viale (Rubén García, 68'), Lucas Viale, Toni Velamazán, Corominas, Marc Pedraza (Jordi Martínez, 46'), Eloi Fontanella (Manel, 80'), Pitu i Cirio.

CE ATLÈTIC BALEARS: Fernando, Tolo Reus, Óscar Tena, Del Castillo, Edet, Lawal (Bigas, 47'), Ernesto, Peter, Martins, Aarón (Dani Hoyos, 62') i Savoia (Checa, 68').

Gols: 1-0 Eloi Fontanella (12'); 2-0 Cirio (60'); 3-0 Cirio (64'); 4-0 Corominas (86'); 5-0 Jordi Martínez (92').

Àrbitre: Luís Miguel Vallejo Aznar (Aragó). Bé. Ha mostrat targetes grogues als locals Marc Pedraza (29') i Pitu (33') i als visitants Fernando (34'), Ernesto (43'), Martins (53') i Óscar Tena (77'). Ha expulsat amb vermella directa els jugadors de l'Atlètic Balears, Bigas (63') i Edet (94'). També ha expulsat el delegat de l'Atlètic Balears, José Gómez (95').

Incidències: partit disputat a l'Estadi de Futbol de l'Hospitalet davant d'uns 400 espectadors. Matí variable, amb estones de sol i amb minuts de núvols que han refrescat l'agradable ambient. Lawal, jugador de l'Atlètic Balears que ha patit dos desmais a l'inici de la segona meitat romandrà en observació a l'Hospital de Bellvitge almenys durant les properes 6 hores per tal de continuar fent-li proves. Primer triomf de l'Hospi com a local aquesta temporada, un Hospi que no guanyava per 5-0 a casa des del 23 de setembre de 2001 (Hospi 5-0 Real Sociedad B). Finalment, Jordi Martínez i Rubén García han entrat en una convocatòria que han completat Sergi Pagès i David Ceballos. Albert Vega 'Peque' ha estat l'únic jugador que n'ha quedat fora per decisió tècnica.

5 comentaris:

  1. Per fi una victoria a casa. Bon partit, molt bona la connexió entre Pitu i Corominas. I molt bé Miguel Álvarez tota l'estona donant ordres i fent molta pinya amb els jugadors. Per cert en el gol de Corominas el control no l'ha fet amb el pit l'ha fet amb el braç... però algun dia ens teniem que emportar algun favor arbitral.

    Raül.

    ResponElimina
  2. Porrrrrrrr finnnnnnnnnnn goleada en la fleixa llarga Forza HOspi!

    ResponElimina
  3. Quan l'Hospi ha començat a tocar-la han vingut els gols, la primera part de joc directe no ha sigut tan bona. Molt, molt, molt gran Toni Velamazan!!!!!!!!!!!!!!!, i mes amb aquesta fosca que li toca fer, però es imprescindible que estigui be per a que l'equip funcioni.

    ResponElimina
  4. Moltes felicitats, la vostra primera victoria a casa aquesta temporada, qui anava a dir que el primer cop que guanyesiu seria per golajada, ara a lluitar per la permanencia i ojala us quedeu a 2ªB i de mica en mica aneu pujant.

    Força Reus

    ResponElimina
  5. Ai, si haguessim contractat abans a Miguel Álvarez i no en Pedraza, estariem molt més a dalt. Ara a anar per totes contra el Sant Andreu i allunyar-nos definitivament del descens.

    ResponElimina