Etiquetes

2/5/14

#2bg3 | I en cas d'empat...

Cinc punts separen el líder, la Unió Esportiva Llagostera del setè classificat, el Club Deportivo Alcoyano. A dues jornades per acabar la Lliga. fins a set equips aspiren a obtenir una plaça per al playoff d'ascens a la Lliga Adelante: a més de gironins i alcoians, l'Hospitalet, l'Atlètic Balears, el Lleida Esportiu, el Nàstic i l'Elche Ilicitano també estan immersos en aquesta lluita. Per sota, també hi ha un bon grapat d'equips que encara no tenen la permanència assegurada o que disposen de 180 minuts per esgotar les seves escasses opcions de salvació: són el Badalona, el Sant Andreu, el Mestalla, el Prat, el Constància i el Levante B. Fins a 13 equips arriben a aquestes últimes dues jornades amb el seu futur esportiu en joc; molta igualtat que, evidentment, fa més que possible l'opció d'empats entre dos o més equips. I en aquests casos, com es resoldria la igualtat? Qui ho té millor en aquests casos d'empat? Ho veiem tot seguit.

Primer de tot, no està de més recordar els criteris de desempat entre dos o més equips. Si l'empat a punts a finals de temporada es produeix entre tan sols dos equips es tenen en compte els resultats entre aquests dos conjunts; fàcil: qui hagi obtingut més punts en els duels directes queda per sobre; en cas que hi hagi hagut una victòria per equip, la diferència de gols particular és el següent criteri de desempat: a diferència de les eliminatòries de playoff o tornejos de copa, en aquest cas els gols en camp contrari no tenen cap valor. Si persisteix l'empat, cal recórrer a l'average general: qui més diferència positiva (o menys diferència negativa) tingui, quedarà per davant de l'altra. En el cas d'empat entre tres o més equips es calcula una mena de lligueta entre els equips implicats: un cop destriats els resultats, l'equip que més punts obté en aquests duels directes seria qui trencaria l'empat al seu favor. Si continua l'empat, caldria mirar la diferència de gols en aquesta lligueta. I si es manté la igualtat, com ocorre en el cas anterior es recorreria a l'average general a la classificació de la Lliga per destriar l'ordre entre els equips implicats.

Lluita pel títol i el playoff d'ascens
Amb 7 equips implicats, la lluita per una plaça de playoff d'ascens està més igualada que mai. Tot i aquesta igualtat, les matemàtiques fan impossible un empat entre tots set equips al final del Campionat. Queden ja resolts tots els averages particulars tot i que encara resta pendent un enfrontament directe com és el Llagostera-Ilicitano. La raó? L'única combinació que preveu l'empat a punts entre blaugranes i franjaverds a finals de temporada (a 65 punts) passa perquè l'Ilicitano guanyi la darrera jornada a Llagostera, de manera que el filial s'emportaria l'average particular (van empatar a dos gols a la primera volta a Elx). Davant les múltiples opcions de triples i/o quàdruples empats i que tampoc tenim tant de temps lliure com pugui semblar, ens centrarem en els duels directes. Evidentment, en cas d'empats entre més de dos equips, a cada conjunt li interessa implicar en aquesta lluita rivals als quals tingui guanyat l'average particular sempre i quan hagi sumat més punts.

CE L'HOSPITALET: és l'equip que més duels directes té al seu favor. Té l'average guanyat a l'Atlètic Balears (7-3), a l'Ilicitano (3-1), al Nàstic (3-2) i al Lleida Esportiu (5-2). Només el té en contra amb l'Alcoyano (1-2) i el té empatat amb el Llagostera (2-2). En aquest cas, però, cal tenir en compte que si es produïs un empat entre gironins i riberencs, l'Hospi té ara mateix +25 per +24 del Llagostera, la diferència s'eixamplaria fins als tres gols per poder fer possible l'empat a punts, de manera que els gironins haurien d'eixugar-la en la darrera jornada (o golejar demà a Bunyol si han de perdre contra l'Ilicitano a la darrera jornada).

LLEIDA ESPORTIU: Amb tres averages guanyats, els de Toni Seligrat semblen sortir beneficiats en la meitat d'empats a soles, però precisament a dia d'avui estan empatats amb els dos equips que l'hi tenen guanyat. Els blaus surten guanyadors dels duels directes contra Alcoyano (3-2), Nàstic (2-1) i Llagostera (3-2); tenen perdut l'average amb l'Atlètic Balears (1-3) i amb l'Hospi (2-5) i el tenen empatat amb l'Elche Ilicitano (2-2). Com que els franjaverda tenen +17 ara mateix (per +14) dels blaus, en cas d'empat a soles serien els il·licitans els que guanyarien la lluita particular.

UE LLAGOSTERA: l'actual líder del grup té l'average guanyat amb només dos rivals: l'Alcoyano (2-1) i l'Atlètic Balears (4-2). El tenen empatat amb l'Hospi (hem explicat el cas anteriorment) i el tenen perdut amb el Nàstic (0-1), el Lleida Esportiu (2-3) i, com hem dit abans, amb l'Ilicitano, ja que qualsevol empat a punts passa perquè els alacantins guanyin a Llagostera i s'emportin aquest average particular.

ATLÈTIC BALEARS: tercer classificat a dia d'avui, l'Atlètic Balears té un equilibri total en els average particular. En té dos a favor: Nàstic (4-1) i Lleida Esportiu (3-1); dos de perduts: Hospi (3-7) i Llagostera (2-4) i dos d'empatats: Ilicitano (4-4) i Alcoyano (1-1). En ambdós casos, l'Atlètic Balears té pitjor diferència general que els dos rivals alacantins, de manera que en cas d'empat final a punts el més factible és que tots dos rivals tinguin millor diferència general que els balearicos, ja que a més treurien més punts que l'Atlètic.

NÀSTIC: outsider a la plaça del playoff, els grana obriran la jornada demà a Vila-real amb l'opció més que real de situar-se provisionalment en segona posició. Els de Vicente Moreno, però, li tenen guanyat l'average (1-0) a un Llagostera a qui no podrien atrapar si els gironins guanyen a Bunyol i també a un Ilicitano que ja tenen per darrere (3-1). Els grana tenen l'average empatat amb l'Alcoyano (3-3) i en tenen tres en contra, precisament amb els tres equips que té per sobre a la classificació: Hospi (2-3), Atlètic Balears (1-4) i Lleida Esportiu (1-2), Tot i això, per exemple un triple empat entre Nàstic, Llagostera i Hospi tindria els tarragonins com a vencedors.

ALCOYANO: els de David Porras s'han complicat molt la classificació amb 1 de 6 en els darrers dos partits. A més, tampoc és que les lluites particulars siguin massa beneficioses. Els alcoians només tenen l'average guanyat a l'Hospi (2-1). El tenen empatat amb Ilicitano (2-2), Nàstic (4-4) i Atlètic Balears (1-1); amb els dos primers, gràcies a una victòria i una derrota, mentre que amb els balearicos han sumat dos punts que no serien massa bons en un empat amb més equips implicats. Els de Porras tenen perdut l'average amb el Lleida Esportiu (2-3) i amb el Llagostera (1-2).

ELCHE ILICITANO: l'únic filial implicat en aquesta lluita per l'ascens només tindria un average favorable en cas d'empat amb el Llagostera, el qual visitarà diumenge 11 (ja hem exposat el cas anteriorment). Els de Vicente Mir, en canvi, tenen perdut l'average amb l'Hospi (1-3) i amb el Nàstic (1-3), mentre que el tenen empatat l'Alcoyano (2-2), l'Atlètic Balears (3-3) i el Lleida Esportiu (2-2).

LLUITA PER LA PERMANÈNCIA

CF BADALONA: si el Badalona puntua demà a Manises no caldrà fer matemàtiques perquè ja estarà salvat. Si no, encara podria caure a la 16a plaça. En aquest cas, els escapulats només podrien empatar amb Mestalla i Sant Andreu, però sempre per separat i mai en conjunt (hi ha un Mestalla-Sant Andreu a la darrera jornada). Els de Piti Belmonte tenen perdut l'average amb tots dos equips: Mestalla (2-3) i Sant Andreu (1-3).

UE SANT ANDREU: si els quadribarrats guanyen diumenge l'Olímpic ja estaran salvats de qualsevol perill sense haver d'esperar favors de tercers. El Sant Andreu encara té una mínima opció de caure en descens directe, però l'objectiu principal és fugir de la setzena plaça. Pot empatar amb tres equips diferents: té l'average guanyat amb el Badalona (3-1), però perdut amb el Prat (0-2) i amb el Mestalla. Com passava abans en el cas del Llagostera-Ilicitano, l'únic cas en què Mestalla i Sant Andreu poden acabar empatats (41 punts) passa perquè els valencians guanyin l'últim partit contra els catalans, de manera que els avançarien a la classificació. De fet, això fa que en un triple empat a 41 punts amb el Prat els andreuencs baixessin directament a Tercera Divisió (Mestalla 12 punts, Prat 4 i Sant Andreu 1).

VALÈNCIA MESTALLA: només depèn dels seus marcadors per evitar el descens directe. Pot acabar salvat totalment, en promoció de descens o a Tercera. Com dèiem, li té l'average guanyat al Badalona (3-2), al Sant Andreu i al Prat (4-2). També el té guanyat amb el Constància, que té quatre punts menys (5-0). L'únic average en contra és amb el Levante B (1-4). Amb els granota podria empatar a 38 punts, un empat al qual també s'hi podria afegir el Prat; en cas de triple empat, el guanyador seria el Levante B (7 punts), amb Prat segon (5 punts) i Mestalla tercer (4 punts).

AE PRAT: encara té una remota possibilitat de salvació directa, que passa simplement per les derrotes de Sant Andreu i Mestalla aquest diumenge i pel triomf del Mestalla i per la victòria del filial contra els quadribarrats la darrera jornada. Com dèiem, en cas d'empat a 41 punts el Prat li guanya l'average al Sant Andreu (2-0). En cas d'empat amb el Mestalla, el Prat surt perdedor (2-4). El Prat li té l'average guanyat al Levante B (3-1) i empatat amb el Constància (0-0); en el cas dels balears, però, el Prat té -15 per -28 dels inquers. Tot i això, els possibles triples empats entre Mestalla, Prat i Levante B o Constància mai beneficien els de Pepe Delgado.

CONSTÀNCIA: qualsevol opció passa per la promoció de descens. Han de jugar contra el Levante B el darrer partit de Lliga de manera que no podran salvar-se tots dos alhora. El Constància ha de sumar sí o sí els 6 punts; si en suma 4, té l'average particular amb el Mestalla (0-5). Si arriba als 39 punts, ha d'esperar que ni Prat (average particular igualat però general virtualment perdut) ni Mestalla (com dèiem perdut) arribin als 39 punts.

LEVANTE UD B: com en el cas dels inquers, només aspiren a la 16a posició i no tenen cap altra opció que guanyar el Llagostera dissabte i el Constància a la 38a jornada. Així, els granota sumarien 38 punts. En aquest cas, els de José Gómez tenen l'average particular guanyat al Mestalla (4-1) i perdut amb el Prat (1-3). En cas de triple empat a 38 punts, com exposàvem en el cas del Mestalla, el Levante B sortiria vencedor amb 7 punts, per 5 del Prat i 4 del València.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada