16/2/16

#2BG3 | El mur del Barcelona B

-> L'ascens a la classificació del filial blaugrana, paral·lel al pany i forrellat defensiu: Adrián Ortolá fa 502 minuts que no encaixa cap gol.
-> Els de Gerard López són el cinquè equip menys golejat del grup i, juntament amb el líder Villarreal, el filial que menys gols encaixa.
-> Feia 11 anys que el filial del Barcelona no enllaçava cinc partits de Lliga sense rebre cap gol.

El Futbol Club Barcelona B ha estat, juntament amb l'Hospi, el gran animador del mercat d'hivern 2016 a Segona Divisió B. Nou incorporacions que, més enllà del debat sobre si un filial ha de recórrer a futbolistes allunyats de la seva etapa formativa per tal d'assolir els seus objectius, han aportat un plus de confiança a un equip classificatòriament difícil de reconèixer, que en tan sols sis partits ha passat d'ocupar la 18a posició, a dos punts de la setzena plaça, a passar aquesta setmana en novè lloc, amb 34 punts i més a prop de la zona noble (el quart classificat és vuit punts per sobre) que de la zona de protagonistes negatius (el 16è classificat ja té 10 punts menys que els blaugrana). L'empat contra el Cornellà però, és clar, les cinc victòries consecutives que han aconseguit enllaçar els de Gerard López, expliquen el salt que han experimentat els barcelonins en una Lliga amb dinàmiques tan irregulars com la que protagonitzen els equips de #2BG3.

Amb 16 punts de 18 possibles, el Barcelona B és el millor equip d'aquesta segona volta. Com dèiem, ha guanyat els cinc darrers partits i, a més, ho ha fet amb un denominador comú: ha deixat la porteria a zero. Concretament, fa 502 minuts que Adrián Ortolá no ha hagut de recollir cap pilota del fons de la seva porteria, d'ençà que el passat 9 de gener, al 38è minut de partit, Sergi Masqué va avançar el Cornellà al Miniestadi. Des d'aleshores, el filial ha enllaçat cinc victòries seguides contra la Pobla de Mafumet, l'Espanyol B, l'Hospi, l'Olot i, diumenge passat, l'Hércules a Alacant deixant sempre la porteria a zero. Causa o conseqüència, el fet que Gerard López hagi optat gairebé sempre pels mateixos futbolistes a la zona de contenció ha fet que el Barcelona B hagi guanyat seguretat al darrere, si bé el principal taló d'Aquil·les durant la primera volta se centrava, més aviat, en el capítol ofensiu.

Més enllà de la titularitat indiscutible d'Adrián Ortolá (el de Xàbia ha jugat els 25 partits de Lliga al complet), tres futbolistes han estat sempre titulars en aquests últims cinc partits: el lateral dret Sergi Palencia (si bé Godswill el va substituir el dia de l'Espanyol B), el lateral esquerre Moisés Delgado (una de les incorporacions el passat gener) i un Gerard Gumbau que s'ha fet fort a l'eix de la defensa. També ha estat protagonista un altre central, el valencià Rodrigo Tarín. Tarín és el jugador de camp que més minuts ha disputat enguany amb el filial; diumenge va sortir de titular al Rico Pérez, però la seva expulsió al minut 55 el va privar, evidentment, de completar el partit i, alhora, li farà perdre's el partit d'aquest dissabte al Mini contra l'Atlético Levante. Els granota són, precisament, un dels exequips de Fali, una altra de les incorporacions del Barcelona B i que representa a la perfecció un futbolista clàssic de la Segona B tot i la seva joventut (encara té 22 anys) però, al mateix temps, l'antítesi del jugador tipus format a la Masia.

Aquesta aposta per la continuïtat a la rereguarda, juntament amb un major encert atacant ha provocat que el Barcelona B hagi protagonitzat la millor ratxa sense encaixar en onze temporades. 502 minuts acumulen els de Gerard López sense rebre gol, tot just 30 minuts menys dels que va estar-s'hi el Barcelona B de Pere Gratacós la temporada 2004-2005. Curiosament, a diferència del que succeeix actualment amb un equip que està remuntant posicions, la ratxa del filial barcelonista 04-05 va coincidir amb una ratxa tremendament negativa d'onze partits sense vèncer; el Barcelona B va trencar-la guanyant el Villajoyosa per 1-0 i just després de quatre empats sense gols consecutius davant el Peña Sport, el Huesca, la Grama i l'Alicante. Va ser l'aleshores futbolista del Badalona, Javi Recio, qui va aturar en 532 minuts la ratxa d'imbatibilitat de Rubén Martínez, ara al Levante. Coses de l'atzar, és el filial llevantinista qui dissabte pot enderrocar el mur d'Ortolá.