18/10/09

Punt de campió | CF Amposta 1-1 CE l'Hospitalet

lSegons l'Institut d'Estudis Catalans, l'àrbitre és la "persona encarregada de dirigir una competició i d’interpretar i fer complir el reglament". Segurament és una definició neutra, pressumptament objectiva i, fins i tot, aliena a la realitat. O almenys, ho és havent vist l'esperpèntic arbitratge a què hem assistit aquesta tarda a Amposta, on l'Hospi ha empatat (1-1) en un partit prou complicat. Amb aquest puntet, l'Hospi surt de la zona noble de la taula després deles victòries dels seus perseguidors immediats. Tot i això, els homes de Jordi Vinyals han tornat a donar la cara i han fet més mèrits que el rival per sumar els tres punts.

Un gol en contra en possible fora de joc, una expulsió abans de la mitja hora de Corominas per dues grogues en dos minuts, la darrera de les quals per "simular" un clar penal comès sobre el mateix Corominas. Dues grogues abans del descans per Eloi Fontanella i Jordi Martínez, una altra targeta per Manel per entrar abans de temps al terreny de joc i una diferent manera de mesura les faltes i la teòrica duresa d'ambdós equips no han estat suficients perquè l'Hospi encaixés la seva primera derrota. Potser perquè l'Amposta, tot i el vent a favor, ha demostrat ser un equip amb poca creació, que basa el seu joc en la pilotada llarga i en la pressió d'un públic excessivament encès, sense motiu aparent.

El pitjor de tot, des d'un aspecte purament futbolístic, és que si no hagués estat per la tensió derivada de la pèssima actuació de l'àrbitre el partit hagués estat un homenatge al no futbol, ja que les ocasions de perill han brillat per la seva absència, tot i que l'Hospi tenia l'atenuant de jugar amb un home menys durant més d'una hora de partit. I és que a banda dels dos gols i de pilotes penjades mitjançant faltes o serveis de cantonada, només s'han produït tres accions de perill destacables, una per part local i dues per part dels homes de Jordi Vinyals.

Sigui com sigui, la primera part s'ha caracteritzat per un inici força imprecís amb una forta pressió per part dels dos equips. Al minut 9, Corominas ha llançat per sobre del travesser una falta botada a la frontal de l'àrea. Només 5 minuts després, però, l'Amposta s'ha avançat al marcador i ha fet encaixar Craviotto el primer gol en el terreny de joc en aquest campionat. Ha estat una ràpida jugada per banda dreta del conjunt ampostí, després d'una pèrdua de pilota de Lobato, que ha assistit Jaime Llorente, en probable fora de joc, que ha batut Craviotto sense cap mena de contemplacions. 734 minuts després, el porter lleidatà de l'Hospi rebia el primer gol. Els grans equips, però, tenen grans reaccions i al minut 19, una jugada de qualitat de l'Hospi ha acabat amb la pilota als peus d'Eloi Fontanella que ha buscat a qui poder passar la pilota, ha vist Corominas tot sol a la frontal de l'àrea i li ha enviat la pilota perquè el menut davanter de l'Hospi, després de sortejar un defensa rival, etzibés un cacau impressionant que es colava per tot l'escaire de la porteria de Diego.

I és aquí on ha començat la polèmica amb una primera groga discutible a Corominas al minut 25 per una falta i amb una segona groga al minut 28 per simular un penal que ha estat claríssim. Amb més d'una hora de partit per davant, l'Hospi, l'equip que intentava jugar a futbol, es trobava amb 10 jugadors i amb un arbitratge que feia encara més complicada la tasca de tirar el partit endavant. Les targetes a Jordi Martínez i a Eloi Fontanella abans del descans en són una mostra. Pel que fa a ocasions, fulla de serveis en blanc, per ambdues parts.

A la segona part, més del mateix, un Amposta impulsiu amb un joc prehistòric, directe i mancat de qualitat i un Hospi que buscava contraatacar amb la pilota als peus, creant joc i intentant no desquiciar-se amb les decisions contràries de Cano Gázquez (les faltes a les immediacions de l'àrea de l'Hospitalet han estat l'especialitat de la segona part). I és que llevat del 'xou d'en Sergio', l'únic destacable ha estat un minut 74 elèctric, en què primer Jordi Tarrés amb una vaselina que ha sortit llepant el travesser de la porteria ampostina i després Jaime Llorente amb un xut que marxava fora per ben poc haurien pogut desequilibrar el marcador. Precisament en aquesta jugada, l'autor de l'1-0 s'ha lesionat la clavícula i ha hagut de ser traslladat a l'hospital. Fins al final, més ganes de buscar la porteria rival per part de l'Hospi mentre que l'Amposta es conformava amb el punt, fet que parla per sí sol de la "gran" ambició demostrada pels jugadors de Fran Artiga tot i jugar amb superioritat durant gran part del partit.

Caldrà veure si en les properes jornades, l'arbitratge d'avui es converteix en un fet aïllat o si, pel contrari, es torna en quelcom habitual que faci pensar en alguna cosa més que un simple cúmul de possibilitats. Independentment d'això, l'equip segueix oferint unes molt bones prestacions, habituant-se a tots els inconvenients (lesions, sancions, impugnacions) que han sorgit en tant sols nou jornades i, en definitiva, demostrant el perquè del seu cartell de gran favorit per l'ascens. Tot i això, diumenge no es pot fallar davant el Balaguer de Lluís Elcacho, que no acaba d'arrencar en el campionat tot i haver-se reforçat bé aquest estiu.

CF AMPOSTA: Diego, Yélamos, José Ramón, Cesc, Granados, Édgar, Miguel (Recio, 46'), Gustavo, Jaime Llorente (Ruibal, 77'), Edén, Yuri (Luís García, 63')

CE L'HOSPITALET: Craviotto, Iván Hammouch, Barón, Dani Morales, Manu Viale, Cristian Gómez (Quique Cárcel, 88'), Corominas, Toni Velamazán, Eloi Fontanella, Jordi Martínez (Manel, 69'), Lobato (Tarrés, 52')

Gols: 1-0 Jaime Llorente (14'); 1-1 Corominas (19')

Àrbitre: Sergio Cano Gázquez (Lleida). Pèssim. Ha massacrat l'Hospi amb targetes del tot innecesàries i no ha fet servir el mateix criteri per sancionar la duresa dels jugadors ampostins. Ha mostrat targeta groga als locals Édgar (70'), Cesc (88') i José Ramón (91') i als visitants Jordi Martínez (30'), Eloi Fontanella (45'), Manel (69') i Toni Velamazán (85'). Ha expulsat per doble targeta groga el jugador de l'Hospi David Corominas (25' i 28')

Incidències: Partit disputat a l'Estadi Municipal d'Amposta davant d'uns 500 espectadors que en tot moment han apretat protestant qualsevol jugada mínimament polèmica. Presència d'una desena d'aficionats de l'Hospitalet. Com a nota destacable, la representació institucional de l'Hospi, encapçalada pel seu president Miguel García no s'ha col·locat a la llotja sino que ha ocupat un lloc a la grada del feu ampostí.