Etiquetes

7/12/15

#2BG3 | Prohibit parlar?

Guille Fernández (Olímpic), un dels pocs tècnics que no ha estat amonestat
-> Gairebé la meitat dels entrenadors ja han estat expulsats una vegada com a mínim en setze jornades de Lliga. Planagumà i Garrido, els últims damnificats.
-> Només quatre equips, tres d'ells a la zona alta, encara no han vist les seves banquetes advertides pels àrbitres. Els equips més modestos denuncien un tracte discriminatori.
-> "Durant el partit, gairebé ni ens podem moure. En cas contrari vénen disparats cap a tu i t'expulsen", es queixa un dels entrenadors amb els quals hem pogut parlar.

"Preocúpate de lo que pasa en el campo y déjate de tonterías". En pocs camps del futbol espanyol no s'haurà sentit mai aquesta frase o una de similar. Sol etzibar-la algun espectadors quan veu que l'àrbitre o l'assistent principal s'apropen a la banqueta per parlar, amonestar verbalment o, directament, expulsar algun dels seus membres. Aquesta temporada a #2bg3 està resultant especialment cruenta en aquest sentit i només quatre dels vint equips que disputen competició, després de setze jornades, no han vist com cap dels membres del seu cos tècnic ha estat amonestat pels àrbitres. Per contra, fins a nou tècnics han estat expulsats en una ocasió com a mínim aquest curs i un 70% d'entrenadors ha vist alguna targeta en aquest curs (descomptem Christian Ziege, que encara no ha tingut temps d'entrar en aquesta dinàmica). Tot plegat dibuixa una sensació clàssica d'estar més pendent del que passa al voltant del terreny de joc que no pas de les accions pròpies del partit, una situació que té amb la mosca darrera l'orella més d'un i dos entrenadors al grup 3.

Dissabte, Lluís Planagumà va ser expulsat al descans de l'Espanyol B-Hércules per, segons ell, "ironitzar" a l'àrbitre, Vila Sánchez amb un "buen partido", tal com explicava en roda de premsa; tanmateix, l'acta del partit reflecteix que el tècnic periquito, que fins ara només havia estat expulsat en dues ocasions la temporada 2012-2013 amb el Villarreal B, va veure la vermella per etzibar un "vaya tela" a l'assistent principal. L'endemà, el damnificat va ser Raúl Garrido, tècnic d'un Huracán que travessa per un moment institucional delicadíssim i que contra el Reus tampoc va rebre un arbitratge massa lluït: Lax Franco va mostrar set grogues als locals, va expulsar per doble amonestació Javi Soria i també el tècnic valencià per adreçar-se a ell, minuts després d'haver estat advertit, amb un "pero qué pitas, no me jodas, no hay derecho a esto, ha sido córner". Probablement, aquesta manca de tacte o d'empatia en moments de tensió (el cas d'Huracán és el més evident) és el que molesta alguns dels entrenadors amb qui hem pogut parlar aquesta setmana.


"El problema és que ells es passen i la sanció mínima és de dos partits. És una vergonya", diu un dels entrenadors amb qui hem contactat. "Durant el partit no podem fer res i a la mínima gent vénen disparats cap a tu per amonestar-te o expulsar-te". El pitjor, afegeix "és que ells no reben cap tipus de sanció i actuen impunement". Només cal voltar la zona de banquetes durant un partit per veure que en algunes ocasions hi ha un cert abús de poder per part de l'autoritat, que fins i tot es permet fer alguns comentaris que si vinguessin des de la banqueta tindrien com a "premi" i l'expulsió i la consegüent sanció. Aquest curs fins a nou entrenadors (Miguel Ángel Villafaina, Manolo González, Galiana, Lluís Planagumà, Raúl Garrido, Nico López, Curro Torres, Martín Posse i Miguel Álvarez) han hagut d'abandonar el camp abans d'hora (en el cas de Nico López, en dues ocasions amb la sanció disciplinària per donar ordres sancionat a banda). Tot i això hi ha entrenadors que també són comprensius amb la tasca arbitral: "xiular és molt complicat i per això prefereixo no protestar ni muntar cap xou", diu un dels entrenadors consultats, que també reconeix que "hi ha assistents que potser sí que estan més pendents de la banqueta", tot i que entén que al cap i a la fi "fan la seva feina" i executen el reglament fil per randa.

Algunes de les expulsions, però, reflecteixen una altra de les crítiques que fan els tècnics amb els que hem pogut parlar. "Estic convençut que als equips petits ens tracten de manera diferent", diu un d'ells. "Només cal veure la manera que tenen alguns àrbitres d'adreçar-se als jugadors d'un equip o d'un altre. Al final arriba un moment que per bé que et proposis respectar i entendre la seva feina explotes perquè l'únic que pretens és que les normes les compleixin tots dos equips de manera igualitària". Curiosament, vuit dels nou entrenadors expulsats dirigeixen equips classificats a partir de la desena plaça; l'excepció, Galiana, entrena un Eldense que a dia d'avui és setè. També cal destacar, d'altra banda, que els tres equips que menys grogues han vist a la Lliga (Lleida Esportiu amb 34, Olot amb 35 i Reus Deportiu amb 38) tampoc no han estat advertits a la banqueta. Alguns tècnics plantegen que el més intel·ligent és mirar de no escalfar l'ambient per no provocar algunes decisions arbitrals, però també reconeixen que les situacions que es deriven de la tensió pròpia d'un partit fa difícil controlar uns impulsos que, en paral·lel, els àrbitres no acostumen a valorar quan mostren una targeta a un entrenador.

Només quatre equips, Hércules, Lleida Esportiu, Olot i Reus Deportiu mantenen impolut el full d'amonestacions al cos tècnic durant aquestes setze jornades i dos entrenadors més, Martí Cifuentes i Guille Fernández, tampoc no han estat amonestats fins ara. Els 14 "místers" restants acumulen un total de 19 grogues (Martín Posse ja ha estat amonestat en quatre ocasions), 10 targetes vermelles i gairebé una trentena de partits de sanció, una mesura que la totalitat d'entrenadors consultats creuen "excessiva i injusta". "No tens dret a defensar-se i una hipotètica denúncia a algun Comitè seria contraproduent pel futur de la teva carrera al món del futbol". Aquesta impunitat i indefensió davant de les 'veritats' d'alguns àrbitres és un altre dels punts que més incomoden els entrenadors d'un grup 3 que el passat cap de setmana va viure la jornada de més amonestacions amb un total de 70 jugadors amonestats, cinc d'expulsats i 2 grogues a entrenadors i 2 vermelles més.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada