31/1/10

Un punt estrany | UE Cornellà 1-1 CE l'Hospitalet

Després d'un partit estrany com el que han ofert aquest matí el Cornellà i l'Hospitalet a la Via Fèrria resulta complicat extreure un seguit de conclusions clares del que ha suposat l'encontre en general i l'1-1 final en particular. En l'aspecte positiu, l'Hospi ha sabut sobreposar-se de nou a les adversitats -en aquest cas, un penal molt discutible en contra al minut 8-, ha estat capaç de marcar i de puntuar a terreny cornellanenc per primera vegada en categoria nacional i aconsegueix allargar a 23 la ratxa de partits sense perdre. Per contra, l'expulsió de Velamazán i la cinquena groga de Barón suposen dues baixes importants de cara al partit de diumenge a l'Estadi davant el Reus Deportiu; a més, a l'equip avui li ha costat imposar-se a un Cornellà que, després de l'1-0, encara ha cedit més la iniciativa a un Hospi que no ha xutat entre els tres pals fins al minut 62. Per tot això, no cal estar disgustats amb l'empat tot i que a la recta final l'Hospitalet ha posat setge a la meta de Talavera, sense sort. I és que parlar de justícia en el món del futbol es redueix, al cap i a la fi, d'analitzar els gols marcats i el resultat final, que és el que sempre (i únicament) acaba comptant.

L'excessiva psicosi amb la que s'afrontava al duel d'aquest matí a Cornellà s'ha vist reforçada pel polèmic inici de partit que ha culminat en un penal en contra dels interessos de l'Hospitalet. Amb Lucas Viale al terra, els jugadors locals no han tirat la pilota fora; han continuat una jugada que ha rebotat precisament en el mateix defensa riberenc i amb la pilota franca perquè Dani Delgado rematés, Hammouch ha comès penal (sempre segons l'àrbitre). El més estrany de tot és que, havent tallat una jugada de gol manifesta, el lateral riberenc només veiés la targeta groga. Després de les protestes dels hospitalencs, Albert Cervantes (autor dels dos primers gols l'any passat) s'encarregava de transformar el penal, llançant-lo a l'esquerra de Carlos Craviotto. Minut 10, 1-0, i els fantasmes del passat tornaven a sobrevolar Cornellà de Llobregat.

El gol no ha fet més que certificar el tipus de partit que ja s'esperava des del primer minut de l'encontre: pilota, possessió, necessitat de crear i joc per part de l'Hospi i espera, treball, sacrifici, ordre, pressió i agressivitat per part d'un Cornellà que ha creuat el terreny de joc en comptadíssimes ocasions en tot el partit. Tot i el domini aclaparador dels homes de Jordi Vinyals, el joc ofensiu ha estat poc brillant, tenint en compte el plantejament ultradefensiu dels locals. Al minut 12, l'Hospi ha protestat una caiguda de Jordi Martínez a dintre de l'àrea, derribat pel porter Talavera, davant la qual el col·legiat Castaño Coso s'ha fet l'orni. Ha estat el mateix Jordi Martínez qui, al minut 21, ha tingut la primera ocasió de gol en un xut llunyà que ha marxat a la dreta de la porteria local. Cinc minuts més tard, ho intentava Eloi Fontanella amb un xut amb efecte des de la frontal de l'àrea que també marxava fora. Fins al descans, i tot que l'Hospi provava sort de totes les maneres possibles, les ocasions brillaven per la seva absència. Per contra, el joc s'embrutava per moments i les constants pèrdues de temps dels locals (Talavera trigava 9 segons de mitjana per treure, quan el màxim reglamentari són sis segons) perjudicaven el ritme del partit i a l'únic equip que ha buscat el gol aquest matí: l'Hospi.

El panorama no ha canviat gens ni mica al segon temps. L'Hospi seguia manant, sense massa profunditat, i el Cornellà seguia defensant-se com fos de les escomeses del líder. Aquesta va ser la dinàmica habitual dels segons 45 minuts, una dinàmica que només es va veure trencada al minut 63 quan Charly Ruiz enviava als núvols de forma incomprensible una pilota que hagués pogut suposar el 2-0. I ja se sap que qui perdona... Per banda riberenca, Corominas enviava fora una passada de Cristian Alfonso (50'), Lobato també malmetia una centrada d'Andrés Barón i xutava desviat (60') i Jordi Martínez rematava de cap, i per primera vegada en tot el partit entre els tres pals, una centrada de Manu Viale que Talavera atrapava sense problemes (62'). L'Hospitalet era cada cop més dominador del partit i encara ho va ser més quan al minut 70, l'ex del Pubilla Casas i del Santa Eulàlia, Dani Delgado, va gairebé autoexpulsar-se.

Una agressió a Lucas Viale va suposar la vermella directa pel davanter cornellanenc, que deixava el seu equip amb un jugador menys en ple atac i gol de l'Hospi. A més, l'entrada de Quique Cárcel per Corominas (anteriorment Lobato havia substituït un no massa lluït Marcos Guill) va dotar l'Hospitalet de més control de pilota i de més idees en la zona de creació. Dit i fet, al minut 75 arribava la jugada del gol de l'empat: Cristian Alfonso feia una excel·lent passada en profunditat cap a Eloi Fontanella que amb un toc suau superava la sortida de Talavera; per si de cas, Jordi Martínez es llançava gairebé sobre la línia de gol per empènyer la pilota al fons de la xarxa i assegurar el gol. Un 1-1 celebradíssim pels jugadors i per l'afició de l'Hospi, que respirava tranquil·la veient que de moment se salvava un punt amb més d'un quart d'hora per davant.

Ha estat aleshores quan ha aparegut la figura de Talavera, que ha evitat l'1-2 en un xut de Cristian Alfonso (76'), enviant la pilota a córner. Ho ha intentat també Jordi Martínez al minut 80, però ha vist com la pilota marxava també a servei de cantonada. Malauradament, l'Hospi no ha sabut treure cap tipus de rendiment avui a les jugades a pilota parada. Tot i això, primer Lucas Viale amb un xut fluixet que aturava sense problemes Talavera (82') i Lobato, que ha enviat massa alta una jugada embolicada dins de l'àrea del Cornellà (91'), haurien pogut fer pujar el segon gol de l'Hospi a l'electrònic de la Via Fèrria. Sí que hi ha hagut temps però per a dues expulsions més, una per cada bàndol. Al minut 85, Toni Velamazán veia la segona targeta groga i deixava tots dos equips amb 10 jugadors; però tres minuts més tard, una nova agressió, ara de Valentín sobre Eloi Fontanella, ha acabat amb el lateral dret del Cornellà també als vestidors i amb el seu equip resistint l'1-1 amb tan sols 9 jugadors.

Amb totes aquestes incidències s'arribava a la fi d'un partit no molt lluït pel que fa a l'aspecte futbolístic però sí pel que fa a la intensitat, a la duresa i a l'emoció. No és un mal punt pels interessos de l'Hospi, que tot i veure truncada la seva ratxa de vuit victòries consecutives seguirà líder una jornada més a l'espera del que facin Reus i Santboià aquesta tarda i d'un altre duel apassionant, precisament davant dels tarragonins el diumenge vinent, a les 12 del migdia, a l'Estadi.

UE CORNELLÀ: Talavera; Edgar, Òscar Jornet, Raúl Pérez, Valentín, David Garcia, Cervantes (Rua, 83'), Pep, Dani Delgado, Charly Ruiz, Moha (Oriol Ricarte, 83')

CE L'HOSPITALET: Craviotto, Iván Hammouch, Barón, Manu Viale, Lucas Viale, Toni Velamazán, Corominas (Quique Cárcel, 72'), Marcos Guill (Lobato, 57'), Eloi Fontanella, Jordi Martínez (Cristian Gómez, 89'), Cristian Alfonso.

Gols: 1-0 Cervantes (10, pen); 1-1 Jordi Martínez (75').

Àrbitre: Oliver Castaño Coso (Delegació de Tarragona). El partit, amb l'atenuant que ha estat molt complicat de xiular, li ha anat gran en tot moment. Ha mostrat targetes grogues als jugadors del Cornellà Dani Delgado (18'), Pep (58') i als visitants Iván Hammouch (8'). Barón (65'), Lucas Viale (86'), Lobato (92'). Ha expulsat per vermella directa als locals Dani Delgado (70') i Valentín (88') i per doble targeta groga al visitant Toni Velamazán (45', 85').

Incidències: Partit disputat a la Via Fèrria amb una gran entrada. Uns 1.400 espectadors han omplert gairebé les grades del feu cornellanenc. Presència notòria de l'afició de l'Hospi, desplaçada en un nombre superior als 150 aficionats, que no ha deixat d'animar en tot el partit. El partit era de portes obertes, tot recordant la iniciativa conjunta de la Creu Roja, el Cornellà i l'Hospi a favor dels damnificats pel terratrèmol d'Haiti. A més, abans del partit també s'oferien 'migas' a tothom qui en volgués, de forma totalment gratuïta. A l'Hospi, Juanmi i Ceballos han completat la convocatòria de setze homes. Finalment, Andrés Barón ha vist la cinquena groga de la temporada i no podrà jugar contra el Reus, com tampoc ho podrà fer Toni Velamazán després de la seva expulsió d'avui; curiosament, aquests mateixos jugadors també van causar baixa per sanció en el duel davant del Manlleu a l'Estadi a la primera volta.