Etiquetes

28/12/09

Informe CELH: Capítol 1 "Una de les millors defenses d'Europa"

Amb la primera volta a punt d'arribar a la seva fi amb la visita a l'Estadi de la UE Castelldefels el proper diumenge i aprofitant l'aturada nadalenca (merescuda, d'altra banda); és bon moment per fer una mica de balanç del que ha suposat aquest 2009 per al Centre d'Esports l'Hospitalet, especialment pel que fa referència a l'inici de la temporada 2009-2010.

Santanyí, una població balear que des del passat mes de maig amaga una de les històries més tristes de la història del club va suposar un punt d'inflexió força important. Començant per la banqueta, amb l'arribada de Jordi Vinyals i la marxa (per la porta de serveis) de Julià Garcia, continuant amb la renovació de gran part dels homes que millor rendiment van oferir la temporada passada, seguint amb la incorporació de jugadors amb experiència en categories superiors i posant la cirereta amb el concurs destacat dels joves del planter que, ara sí, compten amb els suficients minuts per demostrar la seva vàlua. Tot plegat, ingredients necessaris, de primera qualitat que, ara per ara, ja han ofert un primer plat d'aquells difícils d'oblidar -per magnífics-. No cal oblidar, però, que un bon àpat ha de culminar sempre, com a mínim, amb unes bones postres que l'Hospi pretén oferir, si és possible, cap a finals de maig.

Sigui com sigui, el cos tècnic que encapçala Jordi Vinyals i que conformen, entre d'altres Manuel Ruano i Mikel Touzón han estat capaços, en pocs mesos, de convèncer l'afició, el club i els mateixos jugadors que l'objectiu és tan a prop com tanta fam de guanyar tingui la plantilla. Un projecte que despertava algun dubte allà pels volts del mes de juliol i que ha anat prenent forma a base de treball, d'esforç i de resultats. I és que sense resultats, qualsevol altre condicionant perd la seva raó de ser. Com dèiem, però, l'equip no és on és per casualitat; hi ha una sèrie de fets, que poden considerar-se claus, que han portat l'Hospi a ser on tots volíem que fos a hores d'ara. A l'entrada del blog d'avui parlarem sobre la defensa.

Sistema defensiu: una de les millors defenses d'Europa!
Sí, no és pas cap innocentada. A data d'avui, el Centre d'Esports l'Hospitalet és un dels conjunts menys golejats de tot el continent europeu si tenim en compte les categories nacionals (les quatre primeres) de cadascuna de les federacions que formen part de la UEFA. Hi ha qui diu que la millor defensa és un bon atac, però en el cas de l'Hospi, parlar del contrari no seria cap bogeria; no és només la línia defensiva, juntament amb Carlos Craviotto, la que manté el nivell defensiu de l'equip; és el sistema, el treball defensiu que duu a terme tot l'equip el que tants bons resultats està donant. I és que Carlos Craviotto, en els 1.620 minuts disputats fins al moment (sense tenir en compte el temps adicional) només ha encaixat quatre gols:

· Amposta 1-1 L'Hospitalet. Jaime Llorente, de l'Amposta, va ser el primer rival en perforar la xarxa de l'Hospi. Corria el minut 14 de la primera part de la novena jornada quan el davanter ampostí, en clar fora de joc, avançava el seu equip al marcador.

· Olesa 1-3 L'Hospitalet. Més aviat encara, al primer minut de la onzena jornada, Romero, amb un golàs des de 35 metres sorprenia Craviotto i avançava l'Olesa en el partit que l'Hospi jugava a Martorell. També en aquest cas, l'Hospi va ser capaç de neutralitzar el gol olesà i, a més, de donar la volta al marcador.

· L'Hospitalet 2-2 Manlleu. El 50% dels gols van arribar en el mateix partit, restant els dos únics encaixats com a local. Els jugadors del Manlleu, David Andreu i Gio, només començar la primera i la segona part respectivament, van anotar el 0-1 i l'1-2 a l'electrònic de l'Estadi. L'ex de l'Hospi culminava una jugada a pilota parada dels osonencs, mentre que el canari finalitzava una ràpida jugada de contraatac. Aquell dia, Tarrés i Eloi es van encarregar de salvar un punt per l'Hospi.

És, doncs, als inicis de cada part, especialment al començament dels partits que l'Hospi ha passat més angúnies, bé sigui per l'embranzida inicial del rival o bé per una certa manca de tensió que, fins ara, no ha provocat cap 'accident' greu.

Dèiem, doncs, que els nùmeros deixen l'Hospi com un dels equips menys golejats, no només d'Espanya sino també de tota Europa. Es miri per on es miri. I és que podem utilitzar dos paràmetres. D'una banda, pel que fa a valors absoluts, l'Hospi és el quart equip amb menys gols en contra de tota Europa (el quart d'entre milers d'equips):

1 - Tre Fiori (Campionato Sammarinese; San Marino) - 2 gols en contra en 10 partits jugats
2 - Dergview (IFA Championship 2; Irlanda del Nord) - 2 gols en contra en 8 partits jugats
3 - Bylis Ballshi (Kategoria a Parë; Albània) - 3 gols en contra en 15 partits jugats
4 - CE L'HOSPITALET (Tercera Divisió; Espanya) - 4 gols en contra en 18 partits jugats
5 - KS Lushnja (Kategoria a Parë; Albània) - 4 gols en contra en 15 partits jugats
6 - Trikala (Gamma Ethiniki; Grècia) - 4 gols en contra en 14 partits jugats
7 - Bajai (NB III Dráva Csoport; Hongria) - 4 gols en contra en 13 partits jugats
Podravina Ludbreg (4. HNL Sjever; Croàcia) - 4 gols en contra en 13 partits jugats
Mondorf (1. Division; Luxemburg) - 4 gols en contra en 13 partits jugats
10 - Builth Wells (Mid Wales South League; País de Gal·les) - 4 gols en contra en 11 partits jugats
11 - PSNI (IFA Championship 2; Irlanda del Nord) - 4 gols en contra en 7 partits jugats

El Tre Fiori de San Marino, vigent campió del seu país, és un dels conjunts menys golejats de tota Europa. Font: FSGC.sm

D'altra banda, tenim un criteri que pot semblar més acurat, com és la mitjana de gols encaixats per partit, ja que també valora el fet que un equip hagi encaixat menys gols havent disputat molts més partits. En aquest aspecte, l'Hospi ocuparia una hipotètica tercera posició:

1 - Bylis Ballshi (Kategoria a Parë; Albània) - 0,20 gols per partit (3 GC / 15 PJ)
2 - Tre Fiori (Campionato Sammarinese; San Marino) - 0,20 gols per partit (2 GC / 10 PJ)
3 - CE L'HOSPITALET (Tercera Divisió; Espanya) - 0,22 gols per partit (4 GC / 18 PJ)
4 - Dergview (IFA Championship 2; Irlanda del Nord) - 0,25 gols per partit (2 GC / 8 PJ)
5 - KS Lushnja (Kategoria a Parë; Albània) - 0,27 gols per partit (4 GC / 15 PJ)
6 - Hellas Verona (Lega Pro Prima Divisione; Itàlia) - 0,28 gols per partit (5 GC / 18 PJ)
7 - FC Sheriff (Divizia Nationala; Moldàvia) - 0,28 gols per partit (5 GC / 18 PJ)
8 - Trikala (Gamma Ethiniki; Grècia) - 0,29 gols per partit (4 GC / 14 PJ)

A tall d'anècdota cal comentar que, ja que a la majoria de països l'aturada nadalenca/hivernal és més llarga que no pas a Espanya, si l'Hospitalet mantingués la seva porteria a zero en els dos propers partits (recordem. visites a l'Estadi de la UE Castelldefels i del Vilanova CF) els riberencs es convertirien en l'equip amb la millor defensa del futbol europeu. Un honor més que, tanmateix, no ha de ser més que un complement de la feina feta fins ara i que hauria de culminar amb el retorn a Segona B.


I una de les millors defenses d'Espanya

Per extensió, no cal dir que l'Hospi és també un dels equips menys golejats de tot l'Estat Espanyol. En termes absoluts i en termes relatius. De fet, si ens fixem en les cinc primeres categories, no hi ha cap equip que hagi encaixat menys gols que el CE L'Hospitalet ni cap conjunt que tingui una mitjana de gols en contra inferior:

1 - CE L'Hospitalet (Tercera Divisió - Grup 5è) - 0,20 gols per partit (4 GC / 18 PJ)
2 - Valladolid B (Tercera Divisió - Grup 8è) - 0,31 gols per partit (5 GC / 16 PJ)
3 - Oyonesa (Tercera Divisió - Grup 16è) - 0,33 gols per partit (6 GC / 18 PJ)
4 - Aurrera de Vitoria (Preferent Àlaba) - 0,38 gols per partit (5 GC / 13 PJ)
5 - Pozuelo de Alarcón (Preferente Grupo 1 - Madrid) - 0,38 gols per partit (5 GC / 13 PJ)
6 - Maracena (Primera Andaluza - Grup 4) - 0,38 gols per partit (6 GC / 16 PJ)
7 - Barrio Cristo (Tercera Divisió - Grup 6è) - 0,40 gols per partit (7 GC / 18 PJ)
8 - Motril (Tercera Divisió - Grup 9è) - 0,40 gols per partit (7 GC / 18 PJ)

Cal endinsar-se en les categories regionals del futbol espanyol per trobar algun equip que hagi encaixat menys gols que els homes que dirigeix Jordi Vinyals. De fet, n'hi ha ben pocs, sobretot pel que fa a la mitjana; i és que alguns dels clubs que han hagut de recollir la pilota del fons de la seva porteria en menys ocasions que l'Hospi han disputat pocs partits de lliga, fet que condiciona els gols en contra (com també ho fa amb els gols a favor). Sigui com sigui, i tornant pel que fa als dos paràmetres als quals ens referíem quan parlàvem d'Europa, l'Hospitalet té la sisena mitjana de gols en contra més baixa:

1 - AC Benaguasil B (Segona Regional Valenciana - Grup 5è) - 0,08 gols per partit (1 GC / 12 PJ)
2 - SE Eivissa (Lliga Interpueblos) - 0,18 gols per partit (2 GC / 11 PJ)
3 - Zacande (Tercera Autonómica - Grupo 19; Galícia) - 0,20 gols per partit (1 GC / 5 PJ)
4 - Progresista (Tercera Autonómica - Grup 22; Galícia) - 0,20 gols per partit (3 GC / 15 PJ)
5 - AD Linares (Primera Provincial Jaén - Grupo 2) - 0,21 gols per partit (3 GC / 14 PJ)
6 - CE L'Hospitalet (Tercera Divisió - Grup 5è) - 0,22 gols per partit (4 GC / 18 PJ)

7 - Amurrio Club B (Primera Regional Àlaba) - 0,27 gols per partit (3 GC / 11 PJ)

Escut del filial de l'Atlètic Club Benaguasil, que amb només un gol en contra és l'equip menys golejat de tot el futbol espanyol.

Pel que fa al nombre total de gols encaixats, i pel motiu que abans exposàvem, hi ha alguns equips més que han rebut menys gols:

0 gols en contra
cap equip
1 gol en contra
Benaguasil (Segona Regional Valenciana - Grup 5è; 12 PJ), Zacande (Tercera Autonómica - Grup 19; Galícia; 5 PJ)
2 gols en contra
SE Eivissa (Lliga Interpueblos; 11 PJ); Mueco Ceuta (Preferente Ceuta; 5 PJ)
3 gols en contra
Progresista (Tercera Autonómica - Grup 22; Galícia; 15 PJ), AD Linares (Primera Provincial Jaén - Grupo 2; 14 PJ), Amurrio Club B (Primera Regional Àlaba; 11 PJ), Rayo de Fuentealbilla (Segunda Autonómica - Grup 2; Castella - la Manxa; 8 PJ); AD Ceuta B (Preferente Ceuta; 4 PJ)
4 gols en contra
CE L'Hospitalet (Tercera Divisió - Grup 5è; 18 PJ), Penya Madridista Tossa de Montbui (Tercera Territorial - Grup 9; 13 PJ), Recreativo de Pinto (Tercera de Aficionados - Grupo 7; 11 PJ), Roupar (Tercera Autonómica - Grupo 13; Galícia; 10 PJ), Quintanar del Rey (Segunda Autonómica - Grup 2; Castella - la Manxa; 8 PJ), Catoira (Tercera Autonómica - Grup 19; Galícia; 7 PJ), Gimnasio Goyu Ryu (Preferente Ceuta; 4 PJ).

Com podem observar, l'Hospitalet és l'equip d'una categoria més alta amb una xifra de gols rebuts més baixa. Habitualment, les xifres no són més que això: números; en aquest cas, però són el reflex del bon moment pel qual passa l'Hospi. La defensa no és, però, l'única raó de la situació actual. I és que tot i no ser un equip massa golejador, l'Hospi sap administrar bé els gols que marca per tal de rendibilitzar-los en el màxim de punts possibles. Precisament, l'atac i els gols marcats, juntament amb la resta de ratxes, rècords i dades que ofereix el conjunt riberenc seran el centre de la segona part de l'Informe CELH.

Recordeu que, com és habitual, podeu deixar les vostres opinions, idees, preguntes o suggerències sobre qualsevol aspecte mitjançant un comentari a la fi d'aquesta notícia.

2 comentaris:

  1. Simplement genial aquest últim escrit!
    Per cert, trobo encertat el nou model de blog, és un ambient Hospi-Nadalenc molt acollidor xD

    Bones Festes!!!

    ResponElimina